Dr Kon objasnio zašto je vakcinacija trudnica i dalje sporna: Šta tu zbunjuje lekare?

09.05.2021

10:36 >> 10:37

0

Autor: J.B.O.

Zakon se mora poštovati, a to bi trebalo da se menja kada je u pitanju primena vakcina za trudnice

Dr Kon objasnio zašto je vakcinacija trudnica i dalje sporna: Šta tu zbunjuje lekare?
Copyright Predrag Kon/Antonio Ahel/ATAImages

Ne može se očekivati da se trudnice vakcinišu istog dana kada struka jasno kaže da treba da se izvrši njihova imunizacija, zato što su svi lekari naučeni da i dalje postupaju u skladu sa uputstvima u kojima piše da one ne treba da se imunizuju, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

– Zato država, uključujući sve institucije, mora da ubrza te promene, a ona ne može da ih ubrza mimo proizvođača – naglasio je dr Kon.

Kako je naveo, proces vakcinacije trudnica je krenuo, ali kada će ući u zamah ne bi da procenjuje.

– Svi kažu počeće da se vakcinišu trudnice, fantastično. Međutim, treba da imaju u vidu da postoje zakoni ove zemlje, zakon o lekovima, gde je sažetak karakteristika leka sastavni deo zakona. U tom sažetku nigde ne piše, bar za sada, da mogu da se vakcinišu trudnice. Lekar koji postupa preko toga, postupa mimo zakona – rekao je dr Kon.

Objasnio je da to ne govori zbog gledalaca, već i zbog onih koji treba da ubrzaju čitavu tu birokratiju koja ide prilično sporo.

Pročitajte još:

– S druge srane, onaj ko isporučuje vakcine poručuje je sa propratnom dokumentacijom u kojoj ne piše da mogu trudnice da se vakcinišu. A tu je i stručno-metodološko uputstvo koje daje Batut u kome takođe piše da se trudnice ne vakcinišu – zaključio je dr Kon.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike