Da lakše putujemo: Od danas građani Srbije mogu da preuzmu digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji preko eUprave

12.05.2021

08:26 >> 08:40

0

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži i podatak o tome da li je lice vakcinisano, broj p

Da lakše putujemo: Od danas građani Srbije mogu da preuzmu digitalni zeleni sertifikat o vakcinaciji preko eUprave
Copyright Pixabay

Svi građani Republike Srbije od danas mogu da preuzmu digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

Digitalni zeleni sertifikat predstavlja objedinjenu potvrdu kojom se dokazuje da li ste primili vakcinu protiv koronavirusa i da li imate rezultate testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. On predstavlja potvrdu koja je kvalifikovano elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Digitalni zeleni sertifikat, pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži i podatak o tome da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze. Takođe, ovaj sertifikat sadrži i rezultate PCR, antigenskog i serološog testa – izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Državljani Srbije koji žele da dobiju digitalni zeleni sertifikat potrebno je da se registruju na portalu eUprava.

Posle prijave i odabira usluge “digitalni zeleni sertifikat”, prikazuje se opcija “pokreni uslugu”. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije “pokreni uslugu”, građani provere svoje podatke i potvrde imejl adresu, posle čega, za par minuta, digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Pročitajte još

Očitavanjem QR koda na digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju, zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine “Astra Zeneke”; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike