Poznato kako tačno izgleda digitalni zeleni sertifikat: Prijava počela na portalu eUprave! (FOTO)

12.05.2021

13:33 >> 17:20

0

Autor: J. B. O.

Pored ličnih podataka - imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatke da li je lice vakcinisano

Poznato kako tačno izgleda digitalni zeleni sertifikat: Prijava počela na portalu eUprave! (FOTO)
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Građanima Srbije od danas je dostupna objedinjena digitalna potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv korone i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2. Sada je poznato i kako sertifikat izgleda.

Pored ličnih podataka – imena, prezimena, JMBG-a, pola i broja pasoša, sadrži podatak o tome da li je lice vakcinisano, broj primljenih doza, kao i datum primanja prve i druge doze.

Jedan od korisnika društvene mreže Tviter podelio je u svojoj objavi i kako izgleda sertifikat, ali i da je “od trenutka slanja zahteva do prijema prošlo 10 sekundi”.

Digitalni zeleni sertifikat zapravo je potvrda koja je elektronski pečatirana i kao takva ne može biti falsifikovana niti zloupotrebljena.

Da bi se dobio digitalni zeleni sertifikat potrebno je da građani budu registrovani na Portalu eUprava.

Nakon prijave i odabira usluge “digitalni zaleni sertifikat” prikazuje se opcija “pokreni uslugu”. Potrebno je da, nakon pokretanja opcije “pokreni uslugu”, građani provere svoje podatke i potvrde imejl adresu, nakon čega im za par minuta digitalni elektronski sertifikat stiže na odabrani imejl.

Uputstvo za registrovanje naloga na Portalu eUprava dostupno je na sajtu.

Pročitajte još:

Očitavanjem QR koda na digitalnom zelenom sertifikatu dobijaju se sledeći statusi: za vakcinaciju, zelena boja ukoliko je primljena prva i druga doza vakcine, odnosno prva doza kod vakcine “Astra Zeneke”; za rezultate PCR i antigenskog testa zelena boja ukoliko su ovi testovi urađeni u poslednja 72 sata i ukoliko su negativni; za rezultat serološkog testa zelena boja ukoliko je on urađen u poslednjih šest meseci (za nevakcinisane osobe), odnosno dva meseca (za vakcinisane osobe) i ukoliko je IgG parametar pozitivan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike