Grčka je otvorila granice: Radi prelaz Evzoni, ali samo za ovu grupu građana

14.05.2021

06:36 >> 07:28

0

Autor: A.S.

Ova država ide ka potpunom ukidanju restriktivnih mera, te je Vlada donela odluku da od danas ublaži ili potpuno ukine određene mere koje su bile na snazi to

Grčka je otvorila granice: Radi prelaz Evzoni, ali samo za ovu grupu građana
Copyright Profimedia

Granični prelaz između Severne Makedonije i Grčke Evzoni od jutros je otvoren za saobraćaj, ali zasada u Grčku mogu da uđu samo putnici s grčkim pasošem.

Kako javlja TV Prva, objašnjenje grčke policije je da zasada još nisu dobili zvanično odobrenje za ulazak ostalih putnika.

Takođe, grčka policija nije mogla da kaže kada bi to odobrenje moglo da stigne.

A, upravo od danas, kako prenosi Tanjug, ova država ide ka potpunom ukidanju restriktivnih mera, te je Vlada donela odluku da od danas ublaži ili potpuno ukine određene mere koje su bile na snazi tokom “lokdauna” zbog pandemije koronavirusa.

Od danas se ukida slanje SMS poruka kojima su građani bili u obavezi da obaveste vlasti kada i kuda idu, zatim, saobraćaj je produžen do 0.30, otvaraju se muzeji, a počinje i otvaranje turizma, preneo je list “Katimerini”.

Pixabay

Moguća su putovanja između regiona, uz pomoć grčke verzije “zelenog sertifikata”, pa je tako odobren odlazak i na grčka ostrva.

Za odlazak na ostrva – sa izuzetkom Lefkade, Evije i Salamine – obavezno je pokazati potvrdu o vakcinaciji, 14 dana posle druge doze ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a prihvata se i brzi antigenski test koji nije stariji od 24 sata.

Važi i potvrda o preležanom kovidu 19 stara između dva meseca i devet meseci.

Pročitajte još:

Kontrolu će obavljati osoblje avio-kompanija, brodova, trajekata, a uslove moraju ispunjavati svi domaći i strani putnici stariji od pet godina.

Neke mere su ostale na snazi – u maloprodajnim radnjama jedan kupac mora da ima slobodan prostor oko sebe veličine 25 kvadratnih metara, a živa muzika u restoranima neće biti moguća do kraja meseca.

Od ponedeljka, 17. maja, vrtići se ponovo otvaraju, a od 21. maja otvaraju se bioskopi. Potom sledi otvaranje kulturnih prostora, a teretane i saloni lepote se otvaraju od 31. maja.

Venčanja i krštenja će biti moguća od juna, uz prisustvo najviše 100 ljudi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike