Da li je ovo kraj koronavirusu? Ako se ispuni ovaj uslov bićemo godinama otporni na zarazu

16.05.2021

06:26 >> 06:30

0

Autor: Radmila Briza

Nova vakcina, koja je ušla u klinička ispitivanja, obećava drugačiji i duži imunitet na kovid, a stručnjaci objašnjavaju kada bi ona mogla da nam bude do

Da li je ovo kraj koronavirusu? Ako se ispuni ovaj uslov bićemo godinama otporni na zarazu
Copyright Profimedia

U času dok čitate ove redove, a prema objavljenim informacijama, u Belgiji se sprovodi prva faza kliničkog ispitivanja za jednu drugačiju vakcinu protiv kovida. Ako se dokaže njena efikasnost i bezbednost, možda, već sledeće godine možemo da računamo na višegodišnju zaštitu od zaraze.

Zaista dobre vesti stižu jer, iako postojeće vakcine štite od bolesti, njihova zaštita je ograničena. Usotalom, baš kao i imunitet posle preležane infekcije. Sve to upućuje na vakcinisanje minimum jednom godišnje. Ako se uzme u obzir i trenutno najveća glavobolja svih na planeti, a koju stvaraju mutirani koronavirusi, onda je cela ova priča, ako se dovede do uspešnog kraja, više nego ohrabrujuća.

Život i “kovid faktor”

Jer izgleda da je nemoguće bilo šta da uradite u svom životu, a da ne uzmete u obzir “kovid faktor”. Planiraju se, tako, odlasci na letovanje, obilazak rodbine, ma ulazak u autobus, odlazak na posao, u prodavnice, apoteke, susreti, ali i sve što život čini vrednim življenja. Strah od zaraze i dalje stoji između dvoje ljudi. A, da ne govorimo da smo zaboravili da smo socijalna bića jer nas virus drži na fizičkoj, a time i socijalnoj distanci. Najzad, kada ste slučajno sreli nekog dragog čoveka i slobodno mu se bacili u zagrljaj?

Prof. dr Radan Stojanović

T limfociti

Dr Radan Stojanović, profesor kliničke farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, potvrđuje za „24sedam“ da je u Belgiji startovala prva faza kliničkog ispitivanja te nove vakcine protiv kovida i objašnjava detalje:

– Ciljala bi takozvane CD8 T limfocite, ćelije koje pripadaju belim krvnim zrncima, a čija je uloga da ubiju ćeliju u kojoj je virus. Vakcina bi trebalo da izazove dugotrajnu aktivaciju T limfocita, u ovom slučaju na više proteina koronavirusa, koji su slabije podložni mutacijama. Zbog toga bi bila efikasna i prema njegovim novim sojevima – objašnjava taj stručnjak.

Prema njegovim rečima, put do svega toga još je dug jer bi trebalo da se završe sve faze kliničkog ispitivanja, u kojem se moraju potvrditi reaktogenost, imunogenost i bezbednost vakcine.

Sada samo “spajk”

– U slučaju koronavirusa, značajna su neutrališuća antitela prema takozvanom „spajk“ proteinu. To su ona, koje svi ljudi trenutno mere u srpskim laboratorijama, a posle peležane bolesti ili vakcinisanja. Novim vakcinama “gađalo“ bi se više cijeva, ne samo „spajk“ protein, već na desetak drugih. Ukoliko bi se aktivirale i T memorijske ćelije imuniteta, onda bi, u teoriji, zaštita od kovida bila duga. Ovakav princip delovanja još nema nijedna poznata vakcina – ističe prof. dr Stojanović i dodaje da definitivno postoji potreba za vakcinama koje će pružiti dugotrajnu zaštitu.
– Jer posle preležane bolesti ili vakcinisanja vremenom pada broj stvorenih antitela – kaže naš sagovornik.

Tanjug/AP Photo/ Dar Yasin

Iduća godina

Istovremeno, prema pisanju svetskih medija, ova vakcina mogla bi da bude dostupna tek iduće godine. Kako oni prenose, nekoliko kompanija radi na razvijanju vakcina koje bi mogle da izazovu aktivaciju T ćelija.

Alexis Peyroles, koji je na čelu francuske biotehnološke kompanije “OSE Immunotherapeutics”, jedne od onih koje rade na pomenutoj vakcini, kaže za AFP da bi nova vakcina mogla da ponudi nekoliko godina zaštite.

Pročitajte i

“Osivax” iz Liona je druga francuska kompanija u kojoj se razvija ova vrsta vakcine. Istovremeno, kako je objavljeno, Vlada Francuske već izdvaja milione evra za rad naučnika na stvaranju vakcine protiv kovida.

Sa druge strane, u EU i SAD planira se, naravno ukoliko nova vakcina “pređe čitav svoj dugačak put do uboda u rame“, da se daje ljudima koji su preležali kovid ili primili neku od već postojećih vakcina protiv te bolesti.

Sve je jasno. Ostalo je samo da iz sve snage držimo palčeve da čitava ova stvar uspe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike