"Individualna terapija za svakog pacijenta obolelog od maligne bolesti": 24sedam u jedinstvenoj laboratoriji na Balkanu

19.05.2021

19:30 >> 14:15

0

Najsavremeniji aparati i najbolja oprema u niškoj laboratoriji za medicinsku genetiku omogućiće na hiljade neophodnih analiza zbog kojih su naši građani mo

"Individualna terapija za svakog pacijenta obolelog od maligne bolesti": 24sedam u jedinstvenoj laboratoriji na Balkanu
Copyright 24sedam

Teško oboleli građani Srbije više neće morati muku da muče ne bi li sebi našli leka. Neće više ići u inostranstvo, u tamošnje laboratorije, da saznaju svoju tačnu dijagnozu. Moraće samo do – Niša!

Jer otkrivanje genetskih predispozicija za razvoj malignih oboljenja, dijagnostika retkih bolesti, ali i hiljade najsloženijih analiza godišnje, koje podrazumevaju i preporuku terapije prilagođene pacijentima, u skladu sa tipom tumora koji imaju, samo su deo onoga što će se ubuduće raditi u Nišu, u novoj laboratoriji za molekularnu genetiku, pri Medicinskom fakultetu u tom gradu.

Umesto da idu u svet

Umesto da na analize idu u inostranstvo i da na njih čekaju mesecima, građani će od sada to moći da urade u laboratoriji koja je ponela ime “Džon Frontingam”, po Amerikancu koji je spasio preko 6.000 srpske dece u Prvom svetskom ratu i odškolovao i zbrinuo njih 3.000, a koja je opremljena novcem donatora iz Amerike.

Genetska laboratorija u Nišu, profesori Dragan Milić i Tatjana Jevtović Stoimenov, foto: Maja Kostić

– Laboratorija je opremljena najsavremenijom aparatima za medicinsku genetiku ali i šire, jer imamo i PCR aparate i mnogo toga drugog. Vrednost te opreme je oko 500. 000 evra i nadamo se da će, za koji dan, krenuti u prve procedure. Ovakva laboratorija, pre svega, znači jednu vrhunsku novu uslugu, nešto što se do sada nije radilo ovde ili se radilo po privatnim laboratorijama, negde u inostranstvu. Svaki početak je zahtevan dok se ne postigne rutina. Počećemo da radimo genetsku tipizaciju tumora, sa namerom da radimo individualizaciju terapije. To znači da svaki pacijent dobije terapiju u skladu sa tipom tumora koji ima – objašnjava nam prodekan za međunarodnu saradnju na Medicinskom fakultetu u Nišu Dragan Milić.

Jedina u Srbiji

Ovako koncipirana, laboratorija “Džon Frontingam” jedinstvena je u Srbiji.

– Mašine su kompleksne, a laboratorija ima za cilje da poveže, ne samo naučna istraživanja, već i primenu u kliničkoj praksi – ističe Milić i dodaje da su se već zainteresovali studenti, koji studiraju u inostranstvu, da se vrate u zemlju.

– Već imamo zahteve od mlađih kolega, koji su molekularnu biologiju završavali u Americi, Austriji, Nemačkoj i drugim zemljama, koji žele da se vrate u Srbiju i rade u našoj laboratoriji – objašnjava naš sagovornik.

Tatjana Jevtović Stoimenov, redovni profesor Medicinskog fakulteta na Katedri za biohemiju i šef laboratorije za medicinsku genetiku, kaže da je laboratorija formirana na Medicinskom fakultetu zahvaljujući, pre svega, sopstvenim sredstvima Fakulteta, koja su uložena u infrastrukturu ove laboratorije, ali i Ministarstva prosvete, kako bi u nju mogli da smeste opremu koju su dobili od donacija Američke vojske.

Prof. Tatjana Jevtović Stoimenov, foto: Maja Kostić

Najbolji aparati

Među tom opremom, ističe ona, nalaze se, u ovom trenutku, najbolji aparati na kojima mogu da obave sve analize neophodne za detekciju, odnosno prevenciju i dijagnostiku i terapiju različitih bolesti.

– Među aparatima su nanodrop, koji služi za merenje koncentracije nukleinske kiseline, zatim automatski izolator za nukleinske kiseline, koji može da izoluje 96 uzoraka istovremeno. Tu je aparat koji može da umnožava delove gena u realnom vremenu, ali i studio u kojem može da se radi tkozvano sekvenciranje celokupnog genoma, skrining ili fragment analize. U sklopu toga, moguće je raditi prenatalnu dijagnostiku, ili analize tokom trudnoće, testove za maligne bolesti – nabraja prof. Stoimenov.

100 uzoraka u satu

Prema njenim rečima, aparat za automatsku elektroforezu može da analizira istovremeno 100 uzoraka u satu.

-Dosad su korišćeni ručni, koji su zahtevali upotrebu kancerogenih hemikalija. To smo na ovaj način izbegli i dobii smo multiplej trider, aparat koji može da meri i prati takozvana ekspresiju proteina, što je važno kada se prati ekspresjia gena, koji determinišu proteine. Naravno da su ovo sve nepoznati termini, ali, da bi bilo jasnije, u dijagnostici neke bolesti je jako važno da vidimo da li je poremećaj na nivou gena ili je na nivou samog proteina – završava ona.

Pročitajte i

Podsetimo, 11. maja je na Medicinskom fakultetu u Nišu otvorena ova laboratorija za genetska ispitivanja, jedinstvena na Balkanu, a najmoderniji aparati omogućiće hiljade složenih analiza godišnje, kao što je tipizacija gena kod malignih oboljenja. Potrebnu medicinsku opremu, koja podrazumeva najsavremenije aparate u oblasti genetskih ispitivanja, poklonila je Ambasada SAD u Srbiji u saradnji s Komandom kopnene vojske SAD za Evropu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike