Dr Stevanović iskreno: "400 dana rada u crvenoj zoni - film koji svi jedva čekaju da zaborave"

20.05.2021

06:39 >> 08:33

0

Autor: J. B. O.

KBC Dr Dragiša Mišović se otvara za redovne pacijente, a prvenstveno će primati osobe sa malignitetom

Dr Stevanović iskreno: "400 dana rada u crvenoj zoni - film koji svi jedva čekaju da zaborave"
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Lekari i osoblje KBC “Dr Dragiša Mišović” proveli su više od 400 dana u crvenoj zoni. Anesteziolog dr Predrag Stevanović izjavio je da je to bio film koji svi jedva čekaju da zaborave, ali i dodao da su za to vreme medicinski radnici stekli iskustvo koje treba da im pomogne da budu spremni za slične situacije u budućnosti.

On je rekao da kada su lekari u prvom naletu shvatili sa kolikim brojem pacijenata se sučavaju, taj broj im je nakratko zatvorio oči od straha, ali da godinu dana kasnije mnogo toga znamo. Zato je poručio da niko na svetu nije mogao da obezbedi dovoljan broj zdrastvenih radnika za tako nešto.

Dok je bolnica “Dr Dragiša Mišović” bila u kovid sistemu, urgentne pacijente je primao Urgentni centar, a najviše su ispaštali pacijenti sa malignitetom i kardiovaskularnim problemima.

– Mi ćemo od ponedeljka u punom kapacitetu početi da radimo, i u početku ćemo najviše raditi sa pacijentima sa malignitetom, da probamo da rasteretimo Klinički centar, koji još uvek delom radi u kovidu u Batajnici – izjavio je dr Stevanović.

Anesteziologa i pre pandemije nije bilo dovoljno, a onda su, od lekara u senci, stavljeni u prvi plan.

– Naravno da je moguće rešiti problem nedostatka anesteziologa, na prvom mestu tako što ćemo školovati više lekara za anesteziologa. Treba da promenimo standarde koji nedostaju bolnicama, a to znači da treba da stvorimo i uslove u kojima oni rade, a to pre svega znači uslove za lečenje najtežih pacijenata. Svi znaju da anesteziolozi daju anesteziju, ali malo ko zna da oni leče najteže pacijente – istakao je dr Stevanović.

Epidemija je zaustavila i odlazak lekara na rad preko granice, a da bi se dugoročno zaustavio taj trend treba stvoriti bolje uslove za njihov rad.

– Zbog potreba koje je ogolila epidemija, na Medicinskom fakultetu je pokrenuta inicijativa i oformljena je nova specijalizacija za intenzivnu medicinu. Tu će, uz anesteziologe, moći da se specijalizuju i internisti, neurolozi, infektolozi, da se obuče za lečenje najtežih pacijenata, jer ovakve situacije ne može samo jedna specijalnost da podnese. Ubeđen sam da će nam to i u budućnosti trebati – kaže dr Stevanović.

On je podsetio da smo u poslednjih dvadeset godina imali dve ozbiljne epidemije, i treću kao pandemiju.

– Priroda se menja, mi na to jako loše utičemo, i u takvim uslovima je prirodno očekivati nove epidemije, ali ne treba da ih dočekamo nespremni. Ova epidemija, koja je prerasla u pandemiju, iznenadila je ceo svet, i nadam se da ćemo izvući pouke i da ćemo svaku sledeću dočekati spremniji – ističe dr Stevanović.

Ipak, epidemija je ostavila posledice na lekare, posebno na anesteziologe koji su radili sa najtežim pacijentima, a ishod je često za njih bio loš.

To gledati svaki dan nije prijatno nikome, i ne može niko da se obuči za tako nešto. Normalno je da vam emocije rade svaki dan, da se napregnete kao struna, da se saživite sa svojim pacijentima, i onda, kada ga u jednom trenutku nema, vi morate to emotivno da doživite. I morate da pronađete neki dodatni motiv, neku snagu – kaže dr Stevanović.

Printscreen / YouTube

Ova epidemija je pokazala da su isplivale neke druge vrednosti u odnosu na one koje je materijalni svet decenijama unazad stavljao u centar, navedeno je.

– Kada se suočite sa ovakvom katastrofom, nije bitno da li vozite skupa ili jeftina kola. Ovde su značajnije druge stvari, pre svega zajedništvo i solidarnost, bez koje ne možete da se borite sa ovakvim problemima. I, svakako, porodica, koja vam daje najviše snage da sve ovo izdržite – naglasio je dr Stevanović.

Tokom 400 dana rada u kovid sistemu svi u bolnici “Dr Dragiša Mišović” radili su kao jedan.

– Svi smo jurišali napred i niko nije zaostajao. Verovao sam, i ispalo je tako, da će najveći fizički napor izneti kolege srednje generacije, a mi smo svojim iskustvom pomogli da se njihova snaga ne raspe i  daizdržimo 400 dana – objasnio je dr Stevanović.

Zato doktor Stevanović kaže da je to bio film koji svi žele da što pre zaborave.

To je doživljaj koji morate negde da potisnete u sebi, inače ćete da imate mentalne probleme – smatra dr Stevanović.

Pročitajte još:

Na kraju, doktor Stevanović veruje da se najgori scenario više neće ponoviti, kao i da ovo što se sada dešava daje nadu i optimizam, ali apeluje da se što više ljudi vakciniše i da se poštuju osnovne epidemiološke mere, kao što su nošenje maske i držanje distance.

– Biće nam potrebno još godinu dana, pa možda i dve, da dođemo u stanje od pre epidemije, ali sada je ta svetlost na vidiku – rekao je za RTS anesteziolog dr Predrag Stevanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike