Mafija prodaje lažne vakcine protiv kovida, Savet Evrope u panici! Da li je Srbija u opasnosti?

21.05.2021

18:33 >> 18:19

0

Autor: R.M.

Trgovci lažnim lekovima koriste iskorišćene flašice originalnih vakcina da bi u njih upakovali falsifikate i prodavali ih dalje

Mafija prodaje lažne vakcine protiv kovida, Savet Evrope u panici! Da li je Srbija u opasnosti?
Copyright Profimedia

Grupe kriminalaca već duže vreme prodaju lažne vakcine protiv kovida, a jedan od načina kako to rade jeste prepakivanje u iskorišćene bočice i špriceve od pravih vakcina, kaže za “24sedam” Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS). Prodaja lažnih lekova nije novost u svetu kriminala, ali je nestašica vakcina protiv korone dovela do toga da su mnogi kriminalci već pronašli interes, a i novo tržište.

A koliko je ova priča postala ozbiljna govori i podatak da je Komitet za falsifikovane lekove Saveta Evrope održao sastanak na kome je skrenuta pažnju na načine falsifikovanja vakcina.

– Svaka zemlja je prezentovala svoju situaciju u vezi sa falsifikovanjem vakcina, kao i koji su potencijalni rizici. Od evropskih zemalja, jedino je Poljska identifikovala jedan takav slučaj, ali je bilo puno ponuda vakcina putem interneta. Naročito proteklih meseci, kada je bilo nestašica – objasnio je Pavle Zelić, koji je i potpredsednik ovog komiteta.

Pavle Zelić, Foto: Privatna arhiva/Pavle Zelić

Vakcine u “dark netu”

Zelić dodaje da su se vakcine nudile preko takozvanog dark neta, gde se mogu nabaviti razne nedozvoljene supstance.

– Naravno, carina ne bi dozvolila da tako nešto prođe, ali se nudilo. U principu, sve čega je nestašica kriminalci će iskoristiti i pokušati da plasiraju. Srećom, u Srbiji takvih slučajeva nije bilo, jer smo imali dovoljno vakcina, dok je EU pažljivo zaštitila svoj sistem snabdevanja – objašnjava Zelić.

Ipak, falsifikatori su pronašli tržišta gde mogu da plasiraju ove vakcine, a problem je u tome što im je za to potreban pristup ambalaži pravih vakcina – tačnije bočicama i špricevima koji su iskorišćeni.

– Ako kriminalci dospeju do originalnih bočica, oni mogu da ih prepakuju i prodaju kao prave vakcine. Etiketa je nešto što se ne može falsifikovati i na njoj je fokus kriminalaca. Uvek kada radite analizu imate uzorak od spoljnog pakovanja koje na specifičan način štiti od falsikovanja. Mada, imali smo slučaj 2014. kada su iz bolnica u Italiji krali ambalažu jednog citostatika i onda uspevali da ga preprodaju po Evropi, pa se čak pojavio u nekim bolnicama u Švedskoj i Nemačkoj. To je radila italijanska mafija. Neke medicinske sestre u Nemačkoj su primetile da je pakovanje već bušeno pa lepljeno i tako je sve otkriveno. Ako vidite šta se dešavalo u EU, onda možete zamisliti šta se dešava u Africi, gde ne postoje takvi sistemi kontrole – ispričao je Zelić.

I upravo je Afrika zemlja u kojoj su prodavci lažnih vakcina pronašli svoj interes.

24sedam/Goran Sivački

– U Savetu Evrope najviše strahuju za afričke zemlje koje su jako loše snabdevene vakcinama. Već su se pojavile te vakcine u Južnoafričkoj Republici, ali jedan veći slučaj bio je u Meksiku. Kod nas postoji kontrola svake serije uvezenog leka, ali u Africi, gde nema sistema snabdevanja i regulatornih tela, prihvatiće se štagod da im se da – kaže Zelić.

On kaže da se otpad od vakcina u Srbiji uništava na takav način da iskorišćene flašice od vakcina ne mogu dospeti u ruke mafiji.

– Zakonski je dobro regulisano uništavanje farmaceutskog otpada u potpunosti, upravo zato što smo znali da postoji ovakav rizik. Tako da, niti ćemo mi ugroziti nekoga, niti će neko ugroziti nas – uveren je Zelić.

Nije se ranije dešavalo…

Ana Gligić, Foto: Printscreen Youtube RTS

Virusolog Ana Gligić, koja je čitav život posvetila ovoj oblasti, kaže za “24sedam” da nikada u svojoj višedecenijskoj karijeri nije čula da je neko falsifikovao vakcine.

– Ovo je vanredna situacija koju pre nismo imali. Ranije su bila drugačija vremena, nije bilo interneta pa smo sve saznavali posle nekoliko meseci. Sada se sve brzo sazna. Sigurno je da će biti pokušaja da se proture neki falsifikati od vakcina, ali ne verujem da to može da se desi tamo gde je dobro razvijen internet i zdravstena služba – uverena je ona.

Pročitajte još:
Gligićeva objašnjava da se ranije u svetu dešavalo da pojedine banditske grupe krijumčare razne stvari da bi pravile paniku.

– Ne sećam se da je iko švercovao vakcine, ali bilo je, recimo, u Japanu pokušaja da se prokrijumčare određeni virusi sa ciljem da se napravi panika. Ovakve stvari mogu da se dese u zemljama gde je zdravstveni sistem slabo razvijen i gde oni mogu da dođu do velikog profita, a da, u stvari, vakcinišu ljude vodicom – objasnila je ona.

Doktorka Gligić kaže da u nekim razvijenim zemljama nije moguće kupiti vakcinu, čak iako je ona legalna.

– Poznajem profesora jednog univerziteta u Engleskoj koji posle druge doze nije imao zadovoljavajući broj antitela, pa je želeo da primi i treću dozu. Probao je da je kupi, ali nisu hteli da mu prodaju jer treća doza nije još regulisana zakonom. Ali izvesno je da kruže po svetu gangsterske grupe koje su spremne na sve i nije im bitno da li će neko umreti, samo da dođu do para – zaključila je Gligićeva.

Bilo i u Srbiji zaplena lažnih lekova

Zelić kaže da je u Srbiji bilo zaplena falsifikovanih lekova, ali su to pre svega bili lekovi poput onih za potenciju, mršavljenje ili steroidi.

– U Srbiji je zabranjena prodaja lekova putem interneta, ali dokle god ima nekoga ko će kliknuti da kupi nešto sa interneta, dotle će biti i onih koji će mu to ponuditi. Mladi su u najvećem riziku jer oni naručuju te proizvode putem interneta i njima se najviše i nude – upozorio je Zelić, i dodao da je u tu svrhu napravljen čak i strip kako bi im se približila ta tema.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike