Kada je izgubio vid na oku, češki doktori rekli su da je šlog: Došao je u Srbiju i otkrivena je opaka bolest

26.05.2021

13:10

0

Autor: R.M.

Ubuduće o trošku RFZO umesto 2.500, lekove umerene efektivnosti prve generacije dobijati 3.500 pacijenata

Kada je izgubio vid na oku, češki doktori rekli su da je šlog: Došao je u Srbiju i otkrivena je opaka bolest
Copyright foto: privatna arhiva

Društvo multiple skleroze Srbije ove godine obeležilo je Svetski dan borbe protiv multiple skleroze konferencijom i kulinarskom radionicom pod

sloganom „Za istim stolom“.

– Već je poznato, da je prošla 2020. donela značajni iskorak u lečenju MS, u smislu povećanja broja osoba koje se leče, ali i uvođenje inovativnih terapija po prvi put u našoj zemlji. Tada smo najavili da je sa RFZO postignut dogovor o postepenom povećanju na godišnjem nivou u broju lečenih pacijenata, a danas možemo da kažemo da je to obećanje i ispunjeno – izjavila je Vesna Savić, predstavnica Društva multiple skleroze Srbije.

Broj pacijenata obolelih od multiple skleroze, koji dobijaju terapiju o
trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), od juna
meseca 2021. biće povećan. Ubuduće će umesto 2.500, terapiju dobijati
3.500 pacijenata kako lekove umerene efektivnosti prve generacije, tako
i visoko efektivnu – najsavremeniju terapiju. Za obolele je tako ponovo
učinjen veliki pomak i u tom duhu ove godine se obeležava Svetski dan
borbe protiv multiple skleroze, čija je glavna tema “zaustaviti multiplu
sklerozu“.

Naime, do 2019. godine u Srbiji se o trošku RFZO lečilo 1.100 pacijenata. Oni su imali mogućnost da dobijaju samo lekove prve generacije. Međutim, nakon 15 godina od uvođenja tih lekova, država je u 2020. godini, u vreme pandemije COVID -19, na pozitivnu listu lekova uvrstila i sve visoko efikasne terapije za lečenje relapsne i primarno progresivne multiple skleroze, za više od 2500 pacijenata i time više nego udvostručila broj osoba koje se leče o trošku osiguranja.

foto: Privatna arhiva

Inače u našoj zemlji od multiple skleroze boluje oko 9.000 ljudi a žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci.

Vesna Savić je naglasila da se udruženje i tokom kovid pandemije trudilo da radi punim kapacitetom i sve aktivnosti preusmerilo komunicirajući preko digitalnih platfori i društvenih mreža.

– Prvo smo udruženje koje je objavilo preporuke vezane za vakcinaciju
osoba sa autoimunim bolestima, u ovom slučaju sa multiplom sklerozom. Paralelno je organizovana „Fokus grupa“ sačinjena od pacijenta koji su radili na razvijanju edukativnog materijala i mobilne aplikacije koja će uskoro biti dostupna osobama koje boluju od multiple skleroze – naglasila je ona.

Na radionici je bio i Miloš Rokić (36) iz Beograda, član Društva MS
Srbije, koji je podelio svoju životnu priču. On je je izgubio vid na
levom oku i to je bio prvi simptom MS –a, koji doduše nije povezao sa
ovom bolešću.

– Tada sam živeo u Češkoj i tamošnji doktor mi je postavio dijagnozu šloga, s obzirom na to da od detinjstva bolujem od dijabetesa. Kada sam mojima rekao za dijagnozu pitali su me da li znam nekoga ko se šlogirao na jedno oko. Međutim, tek po povratku u Beograd dijagnostikovana mi je
multipla skleroza i život mi se nepovratno promenio. Danas sam na terapiji lekovima prve generacije i evo već 10 godina nisam imao relaps. Tokom COVID pandemije grupa obolelih od MS -a se osvestila o problemu
niskog nivoa edukovanosti o sopstvenom zdravlju. Na našu inicijativu i zalaganje pripremili smo dva udžbenika koja su namenjena edukaciji osoba obolelih od MS –a, “Hajde da učimo o multiploj sklerozi” i “Hajde da živimo sa multiplom sklerozom”. Kroz iskustva obolelih i uz mišljenje stručnjaka udžbenici pružaju pitanja i odgovore na seriju problemskih
situacija koje se javljaju kod obolelih od MS –a. Uz udžbenike pripremljen je i sadržaj Youtube kanalu u kojem se nalaze odgovari na najčešće nedoumice, ali i poziv novoobolelima na angažovanje – kaže Miloš.

Foto: Privatna arhiva

Profesor doktor Jelena Drulović, neurolog Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i vodeći stručnjak za MS u našoj zemlji, istakla je da se od juna 2021. broj osoba koje primaju lekove koji modifikuju tok multiple skleroze značajno povećava i da će tokom sledeće godine oko 40 odsto pacijenata koji boluju od MS u Srbiji biti na terapiji o trošku Fonda.

Pročitajte još:
– Ubuduće ćemo imati 3.500 pacijenata na terapiji, kao i još 500 njih koji primaju lekove preko kliničkih studija. Od 2020. po prvi put imamo terapiju i za primarno progresivni tip MS –a. To su lepe vesti, posebno kada znamo da se dešavaju u vreme pandemije Covid 19, i da je država uprkos teškoj situaciji izdvojila velika sredstva i omogućila najkvalitetniju terapiju za pacijente. Inače, visoko efikasna terapija značajno usporava progresiju bolesti, smanjuje učestalost pogoršanja i poboljšava kvalitet života obolelih, što je važno, jer MS tokom vremena ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, pa se pacijenti godinama bore sa različitim problemima vezanim za njihovo fizičko, mentalno i socijalno blagostanje – objasnila je prof. dr Drulović.

Nakon konferencije organizovana je kulinarska radionica u pravljenju
zdravih jela koju je vodio nas poznati glumac i voditelj, Slobodan
Stefanovic. Takođe, pored brojnih pacijenata, lekara i novinara, učešće
u radionici su uzeli i pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračku
i socijalnu politiku Biljana Barošević, zamenica direktorke sektora za
lekove RFZO Vesna Vuković, ali i naša poznata pevačica Ana Stanić, kao i
košarkaš Milan Gurović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike