Seničić za "24sedam": Uskoro nova pravila za ulazak u Grčku, ali pod jednim uslovom!

01.06.2021

12:35

0

Autor: G.M./M.V.

Trenutno je na snazi pravilo da svi naši građani, stariji od pet godina, pri ulazu u Grčku moraju da poseduju negativan PCR test

Seničić za "24sedam": Uskoro nova pravila za ulazak u Grčku, ali pod jednim uslovom!
Copyright Aleksandar Seničić, Printskrin/Youtube, N1

Nova pravila grčkih vlasti za putovanja mogu se očekivati već narednih dana, 6. ili 7. juna, ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli, poručio je za “24sedam” direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta Aleksandar Seničić.

Kako je precizirao, to se najpre odnosi na uvođenje negativnog antigentskog testa kao alternative PCR-u, ali i pomeranje starosne granice za testiranje, odnosno da se ulazak u zemlju deci, koja su mlađa od  10 ili 12 godina, odobri bez posedovanja negativnog testa.

Profimedia

Prema njegovim rečima, trenutno su na snazi pravila da deca starija od pet godina za ulazak u Grčku moraju imati negativan PCR test.

– Mi smo tražili da se ta granica pomeri na 12 godina, ali ako se prihvati i do 10 godina, biće dobro – rekao je za naš portal Seničić.

Takođe, kako je istakao, “imamo situaciju sa negativnim antigenskim testom koji još nije uveden kao alternativa PCR testu”.

Uslovi zavise od situacije

– Grci su to obećali od prvog juna, međutim problem je loša epidemiološka situacija u toj zemlji. I ranije je naznačeno da ukoliko situacija bude nepovoljna, odluka će biti pomerena. Ipak, imao sam uvid u stanje broja novozaraženih, trenutno je oko 2.000, ali se brojke postepeno smanjuju – naveo je on.

Pixabay

Dodaje da “zeleni sertifikat”, koji kod nas već funkcioniše, nije neophodan za ulazak u Grčku, i da grčku granicu i dalje možemo preći sa drugim papirima, sa sertifikatima o vakcinaciji ili o pi-si-ar testiranju.

Seničić napominje i da potvrda o preležanoj koroni može da pomogne pri prelasku granice.

– Da biste imali potvrdu da ste preležali koronu, to se potvrđuje ili pozitivnim pi-si-ar testom koji je urađen kada je dijagnostikovana bolest i koji ne sme biti mlađi od dva meseca, a ni stariji od devet meseci. Isti slučaj je i sa antigenskim testom – objasnio je Seničić i dodao da su Grci zadržali pravo da nasumično testiraju putnike na graničnim prelazima, što se, kako se pokazalo iz dosadašnjeg iskustva, ne dešava tako često.

Ukoliko se tamo razbolite, “bićete smešeni u karantinski prostor o trošku države”, rekao je Seničić.

Pročitajte još
Dodao je i da je ista procedura ako putujete avionom i da je jedina razlika da je u povratku potreban negativan pi-si-ar za naše građane koji nisu vakcinisani.

– Ili ćete preuzeti uverenje o karantinu, a onda tokom karantina uraditi testiranje i izaći iz njega – zaključio je Seničić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike