Građani za samo dve nedelje prijavili 2.300 divljih deponija u Srbiji

05.06.2021

12:26

0

Autor: R.M.

Stanovništvo pokazalo koliko brine o zaštiti životne sredine, a deponije prijavljivane preko specijalne aplikacije

Građani za samo dve nedelje prijavili 2.300 divljih deponija u Srbiji
Copyright Foto: Profimedia

Građani Srbije su za dve nedelje preko aplikacije koja služi za otkrivanje divljih deponija podneli oko 2.300 prijava, rekla je danas stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransin Pikap povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

Aplikaciju su razvili UNDP, Ministarstvo zaštite životne sredine i Agencija za zaštitu životne sredine, rekla je Pikap na obeležavanju Svetskog dana životne sredine u Knez Mihailovoj ulici i poručila da broj prijava, odnosno poslatih fotografija govori o tome koliko građani vode računa o životnoj sredini.

Ona je navela i da svi treba da promene stari način ponašanja prema prirodi, ukazujući da na svake tri sekunde nestane šuma površine jednog fudbalskog stadiona.

Pomoćnica ministra za zaštitu životne sredine Sandra Jokić kaže da to ministarstvo pokušava da pomogne lokalnim samoupravama da se divlje deponije očiste i da se nađe način kako da se one više ne stvaraju.

“Izgradićemo iz kreditnog finansiranja određene regionalne centre gde ćemo upravljati otpadom onako kako se zahteva od nas, ne samo zbog EU nego i zbog nas samih”, rekla je Jokić.

Ona je dodala da Ministarstvo zaštite životne sredine ima mnogo akcija i da će u narednim godinama biti velikih ulaganja u životnu sredinu.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihajlo Vesović ističe da ne postoji važnija tema od zaštite životne sredine ni za građane ni za državu.

Pročitajte još:
“Nije dovoljno da se samo pojedinačno angažuju građani, država i privreda. Ovo je jedna tema oko koje treba da se ujedinimo svi. Put nije jednostavan ni jeftin i zbog toga je potrebna i podrška privrede i podrška države”, rekao je Vesović.

Vesović je napomenuo da pitanje životne sredine nije pitanje politike već opstanka.

“Zelena agenda je jako dobra stvar za Srbiju. Mislim da je dekarbonizacija naš najvažniji strateški princip koga moramo da se držimo narednih 30 godina da bismo mogli da budemo i deo Evropske unije, ali i da očuvamo zdravlje i budućnost”, rekao je Vesović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike