Ministar Popović o proizvodnji "Sputnjik" vakcine: Rusi iznenađeni stepenom tehnologije na "Torlaku"

06.06.2021

14:12

0

Autor: RTS

U prvoj fazi, u narednih pet do šest meseci, biće proizvedeno oko četiri miliona vakcina, otkrio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj

Ministar Popović o proizvodnji "Sputnjik" vakcine: Rusi iznenađeni stepenom tehnologije na "Torlaku"
Copyright Pixabay

U Institutu “Torlak” u Beogradu u petak je počela proizvodnja vakcine “Sputnjik V”, a ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović kaže da je Srbija prva zemlja u Evropi koja proizvodi rusko cepivo, kao i da je “Torlak” bio logično mesto za njenu proizvodnju.

Ministar Popović je najavio da će u prvoj fazi, u narednih pet do šest meseci, biti proizvedeno oko četiri miliona vakcina.

Vakcine iz “Torlaka” i zemljama u regionu?

– Te vakcine će biti namenjene srpskom tržištu, odnosno našim građanima, ali će vlada i predsednik Srbije odlučivati o pomoći i drugim zemljama u regionu, kao što je to i do sada rađeno – poručio je ministar i dodao da će se vakcine kontrolisati u Rusiji na institutu “Gameleja”, a potom i u našoj zemlji.

Pixabay

– Kontroliše se 18 glavnih faktora i to su najviši svetski standardi. Proces od uzimanja uzorka, transporta na “Gameleju” i dobijanja potvrde da je određena serija potpuno ispravna i kvalitetna trajaće od 10 do 25 dana, tako da bi prve doze vakcine mogle biti u upotrebi već za desetak dana – naveo je on.

Srbija je prva zemlja u Evropi koja je dobila dozvolu da proizvodi vakcinu ruskog proizvođača, a kako ističe ministar Popović, zasluga za to pripada prvenstveno predsednicima Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu.

Dodao je da je logično mesto za proizvodnju vakcine bio Institut “Torlak” zbog svoje tradicije kadrova, a posebno zbog odlične opreme koja je nabavljena pre nekoliko godina.

Printscreen/Youtube, Radio televizija Bor (“Štampa, radio i film” d.o.o.)

– Ruske delegacije koje su u više navrata posetile “Torlak” nisu krile iznenađenje stepenom tehnologije koji su tamo zatekli. Ono što ih je posebno prijatno iznenadilo je kadrovska, stručna i ekspertska osposobljenost ljudi koji radenašem institutu – kaže ministar Popović.

Saradnja Rusije i Srbije

On je nedavno učestvovao na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, pa je poručio da naša zemlja i Rusija imaju dobru ekonomsku saradnju. Ipak, dodaje, “mogla bi da bude i znatno bolja”.

– Rusija je jedan od naših glavnih trgovinskih partnera. Naravno, mnogo je veći udeo uvoza nafte i gasa iz Rusije, ali je i izvoz gotovih i polugotovih proizvoda iz Srbije značajan. Zbog koronavirusa je došlo do pada trgovinske razmene oko 15 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali je interesantno da u proteklih godinu dana i pored korone nismo imali pad izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju – kaže ministar Popović.

Tokom boravka u Sankt Peterburgu, ministar Nenad Popović sastao se sa potpredesdnikom ruske vlade Jurijem Borisovim, a na sastanku je, kaže ministar, ponovo istaknuta apsolutna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kao i Rezoluciji 1244.

Pročitajte još
Politički i ekonomski potencijali saradnje Rusije i Srbije su ogromni i treba ih iskoristiti.

– Ruski privrednici su oprezni kada su investicije u pitanju ali se nadam da će se i to rešiti na obostranu korist – zaključio je ministar Nenad Popović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike