Užas! Agresivni rak kosi mlade: Da li su u riziku svi koji otvore vrata kozmetičkih salona

07.06.2021

18:30 >> 06:47

0

Autor: R.M.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 80 odsto melanoma koji se pojavljuju u uzrastu od 18. do 29. godine uzrokovano sunčanjem u solarijumima ili prekomernim

Užas! Agresivni rak kosi mlade: Da li su u riziku svi koji otvore vrata kozmetičkih salona
Copyright Pixabay

Melanom, najagresivniji rak kože, dobiju četiri petine mladih starosti do 29 godina. Razlog tome je – solarijum. Iako statistika kaže da se taj tumor najčešće javlja nakon pedesete godine, to sad više nije tako.

Dermatovenerolog i nacionalni koordinator “Euromelanoma” dr Danica Tiodorović navela je da se melanom sve češće javlja kod mlađe populacije, zbog čega je važna rana dijagnostika.

Poražavajuće

– U slučaju bilo kakve sumnjive promene na koži, asimetrije ili varijacije u boji, potrebno je javiti se dermatologu – istakla je ona na konferenciji za štampu, i ukazala na poražavajuće rezultate istraživanja – da je 80 odsto melanoma koji se pojavljuju u uzrastu od 18. do 29. godine uzrokovano “sunčanjem” u solarijumu ili prekomernim izlaganjem suncu.

Dermatolog dr Gorana Isailović kaže za “24sedam” da je veoma opasno ako dete do četiri godine izgori na suncu.

– Kada otac i majka sede u hladovini, opasno je da se dete prži na pesku. Dokazano je da ako dete izgori do četvrte godine, 10 puta se povećava opasnost od dobijanja melanoma kada bude starije – rekla je ona.

Pixabay

Istovremeno, ona navodi i da je protiv solarijuma u kozmetičke svrhe, jer je to izraz zdravstvene nekulture.

– Treba da znate da je preterano izlaganje suncu štetno i da namerno kvarite svoje zdravlje. Odnosno da imate nizak nivo zdravstvene kulture. Kada je neko preplanuo, smatra se da izgleda sjajno, a zapravo treba smatrati da je nezreo. To je, recimo, isto kao da puši – objašnjava ona.

Ona, uz to, ističe primer “preplanulih lepotica”, koje se u medijima propagiraju kao simbol lepote, a zapravo ugrožavaju svoje zdravlje.

Biti preplanuo je grozno 

– Možemo da damo sledeći savet: biti preplanuo je grozno, nekulturno, kao da se nisi kupao. I ne, nisi ikona stila. Kada bismo propagirali reklame u kojima nema preplanulih devojaka, nego nekih “dama s kamelijama”, onda bismo imali i manje obolelih od melanoma. Za ljude sa svetlom bojom kože i minut izlaganja štetnim zracima može biti mnogo – objasnila je ona.

Dr Isailović dodaje da se u dermatologiji primenjuje fototerapija sunčevim zracima.

Printscreen/Youtube

Fototerapija

– Primenjuje se za bolesti kao što su psorijaza ili ekcem. Mi koristimo terapiju da bismo ubili bolesti i doziramo je prema tipu i stanju kože. Za nekoga ko ima fototip kože takav da uvek izgori na suncu, opasnije je izlaganje nego za nekoga ko ima tamniju kožu. Jedna situacija je ako se povremeno sunčate,  a druga ako pregorite – objašnjava ta doktorka.

Pročitajte još:
Dr Isailović naglašava da rešenje nije ni u tome da se u potpunosti izbegava sunčanje, jer nam je potreban vitamin D, koji se tom prilikom stvara u našem telu, zbog čega predlaže uživanje u suncu, ali u hladu šume.

– U šumi intenzitet zrakova nije tako jak i sasvim je dovoljan da biste dobili količinu vitamina D koja je organizmu neophodna – rekla je ona.

Kreme za sunčanje uticale na ribe

Naša sagovornica podseća na slučaj koji se desio u Australiji, koja ima veliki problem sa brojem obolelih od melanoma. Naime, surferi su se mazali velikim količinama krema da bi se zaštitili tokom surfovanja.

– Oni sipaju litre tih antisolarnih krema na sebe. Međutim, primetili su da je nestalo mužjaka jedne vrste ribica. Kada su uhvatili nekoliko ženkica, shvatili su da su to, u stvari, transrodni mužjaci. Dakle, od silnih hormona u kremama, oni su promenili pol – objasnila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike