I mi naučnike za trku imamo: Napravili su test za kovid koji žele Švajcarska, Indija i druge zemlje

10.06.2021

06:19 >> 07:30

0

Autor: Maja Kostić

Zavirili smo u tajne najnovijeg testa za otkrivanje koronavirusa, koji je stoprocentno tačan i pouzdan, baš kao i PCR

I mi naučnike za trku imamo: Napravili su test za kovid koji žele Švajcarska, Indija i druge zemlje
Copyright Pixabay/DarkoStojanovic

Niška fabrika medicinske opreme proizvela je revolucionarni test kojim se iz pljuvačke brzo i lako otkriva prisustvo koronavirusa u organizmu.

Srpski naučnici vodili su se time da olakšaju PCR testiranje, pre svega deci, ali i odraslima. Naravno, već cela zemlja zna koliko je dosadašnje uzimanje nazofaringealnog brisa za PSR testiranje na virus pomalo agresivna i neprijatna metoda, jer se uzorak uzima duboko iz nosne šupljine, ali i grla.

Naučnici smislili

Zbog svega toga, niški naučnici su napravili brzi test na koronu, koji se radi mnogo jednostavnije – iz pljuvačke. Na sam test, koji liči na onaj za dokazivanje trudnoće, nanese se kap pljuvačke, i ako se pojave dve crtice to će značiti da je rezultat pozitivan, a ako se pojavi jedna rezultat je negativan.

U niškoj fabrici medicinske opreme „Neomedika“, gde je test proizveden, kažu da se uzorkom iz pljuvačke, istom tačnošću kao i PCR testiranjem, može odrediti prisustvo koronavirusa u organizmu. Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) odobrila je test, ali neće moći da ga koriste sami građani, već će biti u upotrebi u laboratorijama.

Testovi, 24sedam/Maja Kostić

Zdravstveni radnici uzimaju uzorke

– Test će morati da izvode zdravstveni radnici. Radiće se u laboratorijama. Testiranje je jednostavno i ne postoji neka posebna obuka za one koji će ga raditi. Medicinske sestre i zdravstveni radnici mogu sasvim pouzdano i bezbedno da ga urade, a prigodan je da se radi i u školama – rekao je direktor ove firme Saša Tričković za “24sedam”.

Prema njegovim rečima, tim testom su laboratorijski uspeli da detektuju virus kod osobe pre nego što su se simptomi pojavili, ali i nakon 17 dana od inficiranja.

– Test je sto posto pouzdan, a njegovi rezultati se u potpunosti poklapaju sa rezultatima PCR testiranja. To znači da ako sumnjate da ste zaraženi ili ste se kretali negde gde je postojala mogućnost da budete izloženi virusu, ovim testom može jako rano, pre same pojave simptoma, da utvrdite prisustvo virusa u organizmu – rekao je Tričković.

Saša Tričković, 24sedam/Maja Kostić

Izvozićemo srpske testove

Kako je dodao, zasada je proizvodnja testa namenjena izvozu, jer u Srbiji nije rapisan tender za nabavku ove medicinske opreme.

– Tendera nije bilo od proglašenja pandemije. U slučaju da bude, spremni smo da konkurišemo i snadbevamo srpske klinike. Zbog svega toga, test će biti dostupan samo u privatnim labaratorijama, ali naša prozvodnja će biti mnogo veća od toga. Test ćemo da izvozimo u Indiju, Maroko, Grčku, Švajcersku i druge zemlje – objašnjava Tričković, i dodaje da je testiranje na kovid iz pljuvačke jeftiniji i jednostavniji način od PCR testiranja, a pruža sto odsto tačne rezultate.

Pročitajte i

Podsetimo, naučnici “Neomedike” su u novembru prošle godine proizveli serološki brzi test koji, osim što potvrđuje prisustvo virusa korona, pokazuje da li će klinička slika obolelog biti teža ili lakša. Uz to, mnogo lakše od drugih, njihovi testovi otkrivaju rana antitela kod dece, i to je jedinstveno u svetu. Zemlje širom planete uveliko koriste ovaj „naisa test“, ali u Srbiji on se može uraditi samo u nekoliko privatnih laboratorija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike