"Za vikend ćemo imati manje od 100 novozaraženih": Prof. Kočović otkrio kada će se epidemija završiti

10.06.2021

09:58

0

Autor: Pink

Juče smo prešli brojku od 33 odsto građana koji su primili dve doze vakcine

"Za vikend ćemo imati manje od 100 novozaraženih": Prof. Kočović otkrio kada će se epidemija završiti
Copyright Foto: Printscreen Novo jutro

Prof. dr Petar Kočović, stručnjak za informacione tehnologije očekuje da za vikend imamo manje od 100 novozaraženih na dnevnom nivou i da se te brojke do kraja meseca spuste na 15.

Kako navodi, juče smo prešli brojku od 33 odsto građana koji su primili dve doze vakcine.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bg

– Lekari su podneli veliki teret i odradili su svoj deo posla kako treba. Juče smo prešli brojku od 33 odsto revakcinisanih i treba da sačekamo još četiri nedelje da bi se doveli u ravan sa Izraelom. Na severnoj polulopti, gde živi 87 odsto stanovništva brojke padaju, a na južnoj danima rastu – rekao je prof. Kočović za Pink.

Prema njegovoj proceni, kraj epidemije mogao bi da bude sredinom sledeće godine.

– Nama je dobro i da imamo mali broj zaraženih, da smo u padu. Očekujemo da za vikend brojke padnu ispod 100. Oko 1. jula ćemo imati mali broj zaraženih, oko 15 na dnevnom nivou, a možda i ranije. Očekujem da imamo mali broj zaraženih u narednih 90 dana – istakao je prof. dr Kočović.

Trudnice – heroji epidemije 

Dr Vanja Milošević, ginekolog Ginekološko akušerske klinike “Narodni front” kaže da se ljudi zdravlja sete onda kada je ugroženo i da čim dođe do manjeg poboljšanja, opustimo se previše.

Kako ističe, “korona se na izvestan način ogrešila i o žene koje bore sa sterilitetom”.

Pročitajte još
– Ponosan sam da smo uspeli da obezbednimo vakcine i za ljude iz okruženja, imaćemo proizvodnju vakcina…Osim velike zahvalnosti zdravstvenom sistemu, moram da napomenem da su trudnice bile istinski heroji ovog vremena. Strah i posledice od korone kada su u pitanju trudnice će sigurno ostati – kaže dr Milošević i dodaje da se sada treba okernuti posledicama korone.

– Kod trudnica su važni prenatalni testovi, jer je bitno da trdunoću učinimo sigurnom jer ne znamo kakve je posledice korona ostavila – navodi dr Milošević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike