Radovi na kruševačkoj kovid bolnici privode se kraju

13.12.2020

12:33

0

Ova bolnica bi trebalo da bude završena 17. decembra

Radovi na kruševačkoj kovid bolnici privode se kraju
Copyright Printscreen/Instagram/Buducnostsrbijeav

Na mestu nekadašnje kasarne Rasina u Kruševcu nalazi se mnoštvo radnika i mehanizacije koji žure da završe novu kovid bolnicu sa 500 kreveta u poluintenzivnoj i intenzivnoj nezi.

Epidemiološka situacija uslovila je da državno rukovodstvo donese odluku o izgradnji dva takva objekta, u Batajnici i u Kruševcu, i dok je prvi otvoren krajem prošle nedelje, na drugom svakodnevno u tri smene radi armija od oko 650 građevinaca najrazličitijih struka.

Sve teče po planu

Direktora građevinskog sektora firme “Termomont” Nemanja Jevtić, mladi inženjer koji vodi posao kaže da “radovi teku prema planu”.

printscreen

– Polako se spremamo za završetak. Unutar objekata gde će biti smeštene poluintenzivna i intenzivna nega u toku su završno krečenje i čišćenje. Tokom sledeće nedelje bi trebalo da se počne sa unosom opreme i da se bolnica polako otvara – kaže Jevtić i dodaje da je parking završen, pristupne saobraćajnice se uveliko rade i sve će biti spremno na vreme.

Pročitajte još: “Pluća su samo ulazna vrata za kovid”: Prof. dr Andrijević o koronavirusu i upotrebi antibiotika

Kako objašnjava, ova firma angažovala je više od deset podizvođača, domaća preduzeća, a na gradilištu je bilo i do 700 radnika dnevno.

Izazov sagraditi bolnicu od 11.500m2

Najveži izazov tokom izgradnje, kaže Jevtić, bio je da za četiri meseca naprave objekat od 11.500 kvadratnih metara koji je multifunkcionalan i treba da prmi životno ugrozene pacijente.

Pročitajte još: Pacijent preminuo u čekaonici kovid ambulante u Kraljevu: “Samo je pao na pod, nije mu bilo pomoći”

– Verujem da se niko u državi nije suočio sa ovakvim izazovom da za četiri meseca napravi dva objekta ukupne površine 40.000 kvadrata. Bili smo puni energije, i još uvek smo da bismo to sve završili kako treba – naglasio je Jevtić.

Podsećamo, Kruševačka kovid bolnica je montažno prefabrikovana konstrukcija, napravljena od armiranog betona i obložena fasadnim panelima kamene vune debljine 15 centimetara. Buduća bolnica u Kruševcu biće pod ingerencijom Kliničkog centra Niš i u njoj će raditi 120 doktora medicine, 504 medicinske sestre i šest farmaceuta.

Bolnica bi trebalo da bude završena 17. decembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike