INTERVJU Prof. dr Branislav Tiodorović: "Nisam zadovoljan, situacija je i dalje nepovoljna!"

12.06.2021

18:00 >> 06:24

0

Autor: Radmila Briza

Prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, otkriva šta će biti na narednoj sednici tog tela, kako će se motivisati mladi da se vakci

INTERVJU Prof. dr Branislav Tiodorović: "Nisam zadovoljan, situacija je i dalje nepovoljna!"
Copyright Prof. dr Branislav Tiodorović, 24sedam/Goran Sivački

– Nisam zadovoljan kakav je obuhvat vakcinacijom, čim imate 200 i ispod 200 novoinficiranih koronavirusom dnevno. Trebalo bi da ih bude 100 i ispod tog broja – kaže prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, u intervjuu za „24sedam“, pred sednicu tog tela, koja će biti održana iduće nedelje, u ponedeljak, u 16,30 časova.

Ova sednica je jedna od važnijih, jer će na stolu biti dve glavne teme koje se tiču čitave nacije.

– Jeste. Obuhvat vakcinacijom i relaksiranje mera, u okviru kojih će biti razgovarano i o proslavama matura. Svi pričaju o maturama. Biće ih. Samo je potrebno da se dogovorimo da se proslave organizuju uz što manje rizika.

Pretpostavljamo da će Krizni štab dati preporuke za to.

– Sigurno da ćemo ih dati. Mislim da ćemo se izjasniti da bi trebalo da takve stvari kao što su proslave matura budu dozvoljene. Ako su proslave napolju, onda ne moraju da se nose maske. Takođe, da organizatori pokušaju da obezbede metar i po fizičke razdaljine, a ako je u zatvorenom prostoru veća akumulacija ljudi, tada bi ljudi morali da imaju maske. Sve to možemo da tražimo, ali ko će to da sprovede?

Prof. dr Branislav Tiodorović, 24sedam/Goran Sivački

U kom smislu?

– Znam za jedan dobar primer. Jedan od vlasnika velikog objekta za takve događaje uspeo je da postigne da među gostima bude obezbeđena fizička razdaljina, objekat je otvoren, ali pokriven. To, na primer, odgovara onome što tražimo. Pitao sam vlasnika kako će da obezbedi da, na primer, ako je svadba u pitanju, gosti ne čestitaju mladencima, ili da zaustave decu da se izljube i izgrle na proslavi mature i čestitaju jedni drugima što kreću u novi deo života. Budimo objektivni. Najviše odgovornosti je na onima koji organizuju takve događaje.

Koje će još mere biti relaksirane?

– Mera koja stoji već veoma dugo, a to je da može u zatvorenom ili na otvorenom da se okupi do pet ljudi. To je iluzorno. Morate dozvoliti više.

Prof. dr Branislav Tiodorović, 24sedam/Goran Sivački

Rekli ste da niste zadovoljni kakav je obuhvat vakcinacijom, a to će biti i tema na sednici.

– Kod nas, epidemiologa, postoji malo razočaranje. Ipak smo očekivali više vakcinisanih. Mislili smo, s obzirom na to kako je krenulo – a krenulo je dobro, čak iznenađujuće, jer smo bili prvi-drugi u EU – da će se tako i nastaviti. Ali nije. Struktura vakcinisanih je neuravnotežena. Imamo izvanredan odziv kod starijih. Čak 75 odsto je vakcinisanih u populaciji od 65 do 74 godine. Kod starijih od 75 godina je skoro 60 odsto njih primilo vakcinu, što je odlično. Ali zato, na primer, kod onih od 16 do 35 godina to je blizu 18 odsto, a u populaciji od 24 do 45 godina, odnosno među onima koji će ići na razne festivale, 30 odsto, što je malo. Ne zadovoljava ni radno aktivno stanovništvo. Doduše, u toj populaciji je bolji postotak – do 55 godina starosti vakcinisalo se njih 44 odsto. Imaju šanse da preskoče 50 odsto, a stariji od 56 godina su već prešli 50 odsto. Fokus, dakle, mora biti na najmlađim generacijama, uzrasta od 16 godina pa naviše.

Prof. dr Branislav Tiodorović, 24sedam/Goran Sivački

Kako ćete da motivišete te generacije?

– Razlikuje se motivacija za vakcinaciju kod starijih i mladih. Starijima ćete reći da je neophodno da očuvaju svoje zdravlje, da ako hoće da rade moraju da budu zdravi, ako hoće da uspeju u životu moraju da budu zdravi. Sa druge strane, kod mladih to mora da bude nešto što njih motiviše. Njima je važnije reći da mogu da idu na Egzit, Nišvil, na Gitar fest, ako su vakcinisani. Prišao mi je jedan muzičar i pitao me: “Šta da radimo, ostadosmo bez dinara!“ Rekao sam mu vrlo prosto: “Vakciniši se.“ Istu preporuku dao sam svim muzičarima pre dva-tri meseca. Samo će tako da budu bezbedni.

Ocenite trenutnu epidemiološku situaciju, kada se broj novoinficiranih kreće oko 200 ili ispod tog broja.

– Da vas podsetim, krajem prošlog maja i početkom juna imali smo dane kada ih je bilo pet-šest. Čak smo imali dane bez smrtnih slučajeva. Kada to poredimo sa ovim periodom, ovo ne izgleda tako dobro. Medicinski deo Kriznog štaba situaciju i dalje vidi kao nesigurnu.

Da li je oslabio koronavirus?

– Nije. Ima zaraženih, obolelih, nažalost i onih na respiratoru. Naravno, taj broj se znatno smanjio, ali imamo i umrlih.

Pročitajte i

Kad očekujete novi talas kovida?

– Moguće je da će on biti krajem oktobra, početkom novembra. Realno je tada da očekujemo talasić. Ne u obimu kakav je bio prošle godine u istom periodu. Kažem talasić jer vakcinacija, ipak, daje efekte. Biće zaražavaja čak i među vakcinisanima. Zdravstveni sistem će se do tada malo odmoriti.

Poruka za kraj?

– Vakcinacija i poštovanje epidemioloških mera. A to znači da se nose maske, drži fizičko rastojanje i peru ruke, jer je to jedina zaštita od koronavirusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike