Naš estetski hirurg šokirao: "Srećnije su žene kojima smanjimo grudi od onih kojima smo ih povećali"

14.06.2021

06:39 >> 09:23

0

Autor: R.M.

Dr Predrag Matejin otkriva za 24sedam manje poznate činjenice o procedurama smanjenja i povećanja grudi

Naš estetski hirurg šokirao: "Srećnije su žene kojima smanjimo grudi od onih kojima smo ih povećali"
Copyright Pixabay-Engin Akuyrt

Iako veliki broj žena priželjkuje veće grudi, jer se one smatraju simbolom seksepila, ima i onih dama koje imaju teške probleme zbog prevelikih dojki.

Estetski hirurg dr Predrag Matejin godinama se bavi ovim poslom i, kako kaže, problem sa velikim grudima kod mnogih dama nije tako beznačajan.

– Fenomen prevelikih grudi je mnogo ređi i samim tim mnogo se češće sreću žene sa malim grudima. Zato je i broj operacija smanjivanja grudi daleko manji. Godišnje obavim oko do 80 operacija povećanja grudi, a smanjenja do 20. Treba napomenuti i da operacija povećanja grudi traje oko sat, a smanjenja tri sata – objašnjava dr Matejin.

Dr Predrag Matejin, Foto: M.B/Clinic Olimp

On dodaje da na smanjenje grudi dolaze mlade devojke, ali žene u srednjim godinama. Sve zavisi od toga u kom periodu života su počele da se povećavaju.

– Grudi se naglo mogu povećati u pubertetu i tada, zbog prevelike težine, stvaraju problem u vratnom delu kičme. Takve devojke jako teško mogu da trče, skaču i budu fizički aktivne – kaže on.

Smetaju

Sem što im fizički smetaju, velike grudi utiču i na samopouzdanje mladih devojaka.

– Njima je neprijatno što imaju ogromne grudi. To utiče i na psihu, pa se ponekad i povlače iz društva. Pritom, grudi im ne budu velike i okrugle kao kada su ugrađeni implanti, već opuštene i stvarno neprihvatljivo izgledaju. Ko vidi fotografije tih pacijentkinja uvek kaže da je teško živeti sa takvim grudima i da ih treba operisati – objašnjava doktor.

Jedna od njegovih pacijentkinja bila je i naša reprezentativka u gimnastici A. Đ. koja je ispričala zbog čega je odlučila da smanji grudi.

– Hoću nešto da uradim, dignem ruke, treba da vidim gredu, a ne vidim je… Eto, banalan primer, ali zaista ume da smeta. Ili ne mogu toliko da skočim koliko bih inače htela, nego se sve nešto sakrivam i mnogo imam tih nekih psihičkih poremećaja kada je to u pitanju – ispričala je ova mlada devojka za TV Prva.

Gimnastičarka A.Đ. imala problem sa grudima, Foto: Printscreen Youtube TV Prva

Ona je dodala da je u gimnastici bitna eksplozivnost i ravnoteža na gredi, a da je njen problem s grudima uticao na to.

– Ne samo u sportu, nego i u životu mi je to smetalo – rekla je ona i dodala da se pre odluke da ode na operaciju raspitivala i “guglala” o iskustvima pacijenata.

Operacija 

Dr Matejin kaže da je smanjivanje grudi kompleksnija operacija koja traje duže od povećanja grudi.

– Rez kod povećanja grudi je širine 15 centimetara i ubaci se implant, a kod smanjenja rezovi mogu da budu 30 centimetara na jednoj dojci. Otklanja se polovina, a ponekad i dve trećine tkiva dojke – objasnio je on.

Posle smanjenja nema dojenja

Doktor Matejin objašnjava da posle smanjivanja dojki nije moguće da žena doji.

– Ali 98 odsto devojaka koje imaju prevelike grudi inače ne mogu da doje. Paradoks je da male ili srednje grudi stvaraju više mleka i može – objasnio je on.

Kako taj doktor kaže, postoje dve varijante velikih grudi, od čega zavisi i sama operacija. Jedan je kod devojaka koje imaju benignu hiperplaziju, odnosno mladalačko, dobroćudno povećanje grudi. Nakon te operacije, ubacuju se implanti.

– To je stanje gde grudi rastu non-stop i tu se mora otkloniti kompletno žlezdano tkivo dojke jer ako malo ostane, ono nastavi da raste. Kod tih operacija se ubacuju implanti – kaže dr Matejin.

Druga varijanta je kod urođeno prevelikih dojki, gde se najčešće koristi sopstveno tkivo kako bi se rekonstruisala dojka.

– Postoperativni tok traje dve nedelje, a četiri nedelje ne bi trebalo da se rade fizički poslovi. Posle mesec dana može se početi i sa vežbanjem – objasnio je doktor.

Pročitajte još:
Srećnije devojke koje smanje grudi

Dr Matejin kaže da su, prema njegovom iskustvu, mnogo srećnije devojke koje smanje prevelike grudi od onih koje ih povećaju.

– Devojke koje su imale prevelike grudi i koje su ih smanjile su najzadovoljniji pacijenti u plastičnoj hirurgiji. Žene koje imaju bolove u vratu i leđima zbog prevelikih dojki su posle operacije presrećne. A, one koje ugrađuju implante češće imaju primedbe zbog izgleda grudi nakon operacije – rekao je dr Matejin.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike