Direkorka Instituta "Batut": Preporuka za imunizaciju dece trenutno je na razmatranju

16.06.2021

09:45

0

Autor: RTS

Nacionalna komisija za imunizaciju detaljno analizira sve preporuke, indikcije, kontraindikacije i u skladu sa tim se odlučuje da li će se za teritoriju Srbij

Direkorka Instituta "Batut": Preporuka za imunizaciju dece trenutno je na razmatranju
Copyright Profimedia

Agencija za lekove dala je dozvolu za upotrebu “Fajzeove” vakcine za vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina. Za njeno korišćenje potrebna je i dozvola Instituta “Batut”, a dr Verica Jovanović, direktorka tog instituta, kaže da je imunizacije dece trenutno na razmatranju.

Nacionalna komisija za imunizaciju (NITAK) detaljno analizira sve preporuke, sve indikcije, kontraindikacije i u skladu sa tim se odlučuje da li će se za teritoriju Srbije preporučiti imunizacija, istakla je dr Verica Jovanović, direktorka Instituta “Dr Milan Jovanović Batut”.

Dr Verica Jovanović, Printscreen/Youtube, RTV Kragujevac

– Imunizacija dece od 12 do 15 godina je trenutno na razmatranju, a vakcinacija ove populacije se preporučuje pre svega u zaštiti i kontroli epidemijske pojave kovida 19. Kao i za sve druge vakcine, uloga pedijatra je veoma velika i važno je da isprati zdravstveno stanje deteta pre nego što primi vakcinu – istakla je dr Jovanović.

Kako je dodala, u brojnim zemljama se vakcinacija već primenjuje.

– Sve je to krenulo od kraja maja i početkom juna, a neke države najavljuju da će imunizaciju započeti do jeseni kako bi se sprečilo masovno širenje epidemije kod dece u kolektivima i izbeglo zatvaranje škola – rekla je ona.

Potrošeno više od pet miliona doza

Upozorila je da rizik zaražavanja nije prošao i da su sve mere koje su sada predložene, odraz epidemiološke situacije koja je sada daleko povoljnija.

Pixabay

Prema njenim rečima, jedini, pravi i najjači lek u ovom trenutku vakcinacija i apelovala na građane da se vakcinišu.

– U našoj zemlji je, prema podacima kojima raspolažemo, više od pet miliona doza potrošeno. Negde oko 2.500.000 je dato kod primo vakcinacije, a oko 2.500.000 osoba je primilo u dve doze vakcinu – rekla je direktorka Instituta “Batut”.

Pročitajte još
Podsetila je i da posebna Radna grupa za analizu smrtnih ishoda od kovida 19, na čijem je čelu intenzivno analizira podatke i očekuje da će do kraja juna imati izveštaj za period do 31. decembra 2020. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike