Krizni štab produžava mere i uvodi nova stroga pravila: PCR test ili karantin za jednu grupu, a moguć je i policijski čas

14.12.2020

06:23 >> 10:23

0

Sednica počinje u 15.30

Krizni štab produžava mere i uvodi nova stroga pravila: PCR test ili karantin za jednu grupu, a moguć je i policijski čas
Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Broj ljudi zaraženih koronavirusom u Srbiji je i dalje četvorocifren, pa su već nedeljama epidemiološke mere glavna tema, kako u Kriznom štabu, tako i među građanima.

Kako se bliži “najluđa noć”, tako je sve aktuelnija tema uvođenje policijskog časa, kako bi se sprečile proslave i okupljanja, a sve u cilju smanjenja broja zaraženih kovidom 19.

Tanjug/Sava Radovanović

Na današnjoj sednici Kriznog štaba koja počinje u 15.30 trebalo bi da budu produžene aktulene mere, među kojima je skraćeno radno vreme ugostiteljskih objekata i uslužnih prodavnica tokom radne nedelje i njihovo potpuno zatvaranje za vikend.

Pročitajte još:

Pacijent preminuo u čekaonici kovid ambulante u Kraljevu: “Samo je pao na pod”

Koronavirus u socijalnim ustanovama: Zaraženo 2.055 korisnika i 909 radnika

“Na stolu” će biti i mogućnost uvođenja vanrednog stanja, odnosno policijskog časa zbog sve više nelegalnih žurki na kojima se okuplja mnogo ljudi.

I epidemiolog dr Predrag Kon ističe da će na sednici Kriznog štaba svakako biti odlučeno da mere koje već postoje budu produžene i da će razmotriti i eventualno uvođenje novih mera.

– Razrešeno je da li će biti novih mera na granicama – hoće, sad je samo tehničko pitanje kako će se to sprovesti. Tako da je to odlučeno – rekao je Kon, i dodao da će se u Srbiju moći ući samo uz PCR test ili samoizolaciju – kućni karantin.

Vesić: Niko nije pominjao policijski čas

– Policijski čas, kako za Novu godinu, tako i bilo kada, nije tema o kojoj se uopšte raspravljalo na Kriznom štabu. Na sednici, koliko je nama iz Beograda poznato, raspravljaće se samo o uvođenju PCR testa za one koji dolaze iz inostranstva u Srbiju i da li postojeće mere koje važe do utorka treba produžiti ili ublažiti – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

– Preko društvenih mreža objavljuju se pozivi za iznajmljivanje prostora za razne proslave, a takva privatna okupljanja teško je kontrolisati, pa je veliko pitanje da li je moguće kontrolisati te privatne proslave. Zato moramo da razmišljamo o ograničenju kretanja – istakao je Kon.

Profesor dr Branislav Tiodorović je pojasnio da nam “ne treba lažni populizam”.

– Ako se ovako nastavi, Krizni štab morati da razmišlja o uvođenju vanrednog stanja i policijskog časa. To sve zavisi od toga  da li ćemo pokazati odgovornost – istakao je epidemiolog.

Dr Branislav Tiodorović je takođe izjavio da će morati da budu uvedene mere za državljane Srbije koji iz inostranstva dolaze u zemlju, i to mere poput onih koje su na snazi u tim državama.

– Biće neophodan negativan PCR, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju moraće u karantin 10 dana. Najsigurnije je da primenimo ono što se već primenjuje u Evropi. Biće zelenih lista, na kojima će biti nekih zemalja, kao što su Finska, koja je najbolja, Estonija… – naveo je Tiodorović za RTS.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike