Tajna Tumana: Mesto gde je molitva najmoćnija, mošti svetaca leče, a devet monaha čine čuda

20.06.2021

06:46 >> 10:09

0

Ako krenete u naš poznati manastir, odvojite čitav dan za to jer je čudesno mesto

Tajna Tumana: Mesto gde je molitva najmoćnija, mošti svetaca leče, a devet monaha čine čuda
manastir tumane - Copyright Manastir Tumane Foto: 24sedam/M.Vu

Dug i krivudav put. Na svakoj raskrsnici piše isto – Manastir Tumane. Posle nekog vremena, iz debele hladovine, polako se pomalja svetinja.

Kada smo zakoračili u manastirsko dvorište, bili smo sasvim svesni da je tu, na tom mestu, prema legendi, pre više od šest vekova naš junak Miloš Obilić ranio pustinjaka Zosima. O njemu nije znao ništa, ali je video da je poseban. Podigao ga je na konja i poveo u dvorac.

Legenda dalje kaže, na mestu gde se danas svakodnevno događaju velika čuda taj pustinjak, sada svima znan kao Sveti Zosim Tumanski, rekao je Obiliću: “Tu mani i pusti me da umrem.”

Gorko kajanje

Miloš se gorko kajao što je ubio Zosima. Pa je nad njegovim grobom podigao crkvu. Kada je gradnja došla do krova, iz Kruševca mu stiže pismo kneza Lazara u kome mu poručuje: „Tu mani zadužbinu, no o’ma dođi u Kruševac da se posavetujemo ’oćemo li na Kosovo protiv neprijatelja.“

Kako se Miloš Obilić s Kosova ne vrati, narod završi crkvu, a ovom pričom i dan-danas objašnjavaju otkud manastiru baš to ime – Tumane.

Danas

Danas ovaj manastir ima najmlađe bratsvo. Većina monaha ima između 30 i 40 godina. Kada su 2014. godine došli ovde, na devet kilometara od Golupca, poneli su mladalačku energiju sobom, a zatekli su manastir u poprilično lošem stanju.

Ipak, posebnom snagom su uspeli da naprave čudo. Za kraće od osam godina stvorili su oazu, mesto gde svakodnevno dolazi na stotine, nekada i hiljade ljudi. Svi dolaze po spas. Od bolesti, nemaštine, depresije, bezanđa. I svako ko prekorači prag manastira nikada više ne bude isti. Naravno, u pozitivnom smislu.

Manastir Tumane/Foto: 24sedam/M.Vu

Otac Petar: Iguman ne voli kada je manastir prazan

Dok smo čekali da uradimo intervju sa jednim od mohana, u svečanu salu, je ušao iguman Dimitrije Plećević. Žurio je. Pred njim je veliki izazov jer je trebalo da pripremi svačanost povodom presvlačenja moštiju Svetog Zosima Tumanskog i Svetog Jakova. Međutim, kada je ušao, rekao je ocu Petru Bogdanoviću:

– Žena koja je danas bila. Moramo da joj pomognemo. Mnogo teško živi.

Svi monasi koje smo zatekli tog dana su za Igumana Dimitrija imali samo reči hvale. Divili su mu se. Imali su i zbog čega, a posebno zbog njegove energije. Pitali smo oca Petra da li mu nedostaje da se ponekad osami.

-Kada nema naroda, a to je veoma retko, uspem da se odmorim. Vrlo često volim te trenutke, ali iguman ne voli kada nema vernika. To mu teško pada – rekao nam je ovaj monah, koji se u manastir doselio iz Mionice.

Molitva za zdravlje – u manastiru vlada tišina

U tom času počela je molitva za zdravlje. Sve u manstiru je stalo. Ispred manastira bila su deca. Bila su mirna. Nije bilo plača, uzdaha ili loših pogleda. Svi su došli samo da učine da im bude bolje. Duboko u molitvi, najpre se mole za svoje probleme.

Detalj, 24sedam/M.Vu

“Molimo se za potomstvo, u kući nam vlada nemir”

– Došli smo iz Švajcarske na odmor i prvo smo želeli da dođemo ovde. Čuli smo od prijatelja da su ovde velika čuda moguća – rekoše nam Ilići.

Taj bračni par došao je zbog, kako navode, “puno porodičnih problema”.

– Ništa nam nije išlo od ruke, a uz to se dugo borimo za potomstvo. Daće Bog i Sveti Zosim da se uskoro obradujemo. Ovde je lepše nego što smo videli na slikama, a monasi su posebna priča. Iako smo jedva pronašli manastir i bili smo veoma nervozni, ovaj dan ispunio nas je mirom – kažu nam.

Okolina manastira, 24sedam/M.Vu

Ne postoji tačan broj ljudi koji je ovde došao i otišao. U velikoj nadi.

Godinama, svedoče monasi, su se dešavale najtananiji susreti Božje milosti sa ljudima. Ispričali su nam da je iguman jednog dana držao molitvu i da je sin došao sa majkom, kojoj je ruka bila nepokretna. Dok je molitva bila u toku, čovek je spustio bolesnu ruku svoje majke na mošti Svetog Zosima. Čulo ce pucketanje prstiju, koji su se posle deset godina, konačno, pomerili. Svi koji su tome prisustvovali ostali su u čudu, a to je priča koju iguman najviše voli i rado je prepričava.

Da sve u manastiru Tumane ima simboliku ljubavi svedoči kamen kojim je popoločan deo dvorišta. Jedan je poseban jer je u obliku srca. Kako su nam rekli, to se sasvim slučajno dogodilo, “kao predskazanje ili dar”.

Foto:24sedam/M.Vu

Sveštenik koji je držao molitvu nam je na kraju rekao:

– Sveće odložite ispred manastira, molite se za sebe, svoje bližnje i za neprijatelje. Naš manastir ima čudotvorno ulje iz kandila Svetog Zosima. Njime ćete namazati mesto koje vas boli ili ćete ulje u obliku krsta namazati na čelo.  Probajte, pomaže sigurno.

Raspored molitvi

Molitve za zdravlje se održavaju svakoga dana. Radnim danima na svakih pola sata, a vikendom na sat vremena.

Čuda nad moštima Svetog Zosima i Jakova

Manastir Tumane je postao nadaleko poznat po čudotvornim moštima svetog Jakova i svetog Zosima. Često ovaj manastir zovu i Đerdapski Ostrog iz zahvalnosti zbog čudotvornih isceljenja.

Foto:24sedam/M.Vu

-Dešavalo se da se ljudima povuče karcinom u poodmakloj fazi, moć moštiju se pokazala kod izlečenja dece, a jednoj devojčici je isceljena jaka upala oka. Da vam ne pričam koliko se beba rodilo, pošto bračni parovi nisu mogli da dobiju potomstvo. Ne zna im se broj – rekli su nam monasi.

A okolina…

Manastir Tumane se nalazi usred šume. Cvrkut ptica, ali i paapgaja i drugih tropskih vrsta, čuje se na svakom koraku. Monasi drže i pčele i sopstvenim rukama prave med. A životinje su posebna priča. Skoro ceo zoološki vrt. Najmlađi posetioci se najviše zadrže kod lama, magaraca, nojeva, ali vole da prste umoče u ribnjak, gde se gaji pastrmka.

Ovom svetom mestu, svakako, ako budete dolazili, posvetite ceo dan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike