
Peć koja se ne gasi više od pola veka! Ovo je tajna uspeha najstarije buregdžinice u Prokuplju (FOTO)
U njoj trenutno rade druga i treća generacija iz ove porodice, a za posao se sprema i četvrta

Buregdžijska radnja "Stojiljković", u centru Prokuplja jedina je opstala od svog osnivanja 1971. godine.
U njoj trenutno rade druga i treća generacija iz ove porodice, a za posao se sprema i četvrta.
Kažu da se ništa ne menja kada je reč o kvalitetu i ukusu bureka. Na isti način se priprema duže od pola veka. Smatraju da je u tome i tajna njihovog trajanja.
RTS printscreen
Zoran, trenutno najstariji u porodici Stojiljković, zanat je učio od malih nogu, uz svog oca Božidara, osnivača buregdžijske radnje.
Radni dan mu počinje oko tri ujutru i već oko pet, prve tepsije bureka su već spremne za pečenje, kako bi dočekao prve mušterije koje u to vreme kreću na posao.
- Mislim da ih privuče kvalitet, iskreno da vam kažem. Ljudi vole sve, vole burek sa sirom, burek sa sirom ljut, sa mesom, sa mesom ljut, sa spanaćem, neko traži čak i pite sa spanaćem ljute, zavisi od čoveka do čoveka - kaže buregdžija Stojiljković.

Ponosan je, kaže, što se pekarske peći u njihovoj radnji ne gase duže od pola veka, zahvaljujući opredeljenju porodice da se nastavi posao, koji su njegovi roditelji započeli.
U posao su uključeni i ostali članovi porodice, čak i unuka Maša, koja uz dedu, polako razaznaje, tajne buregdžijskog zanata.
Druga, treća, a sledi i četvrta generacija buregdžija
Ističe da je uz njega stalno supruga Snežana, koja i danas brine o svemu.
- Bili smo uporni. I kad je bilo najteže, mi smo se trudili da ostane, da radi, da produžimo dalje i hvala Bogu, krenulo je sada i sve je dobro, sin, snaja, unuka, tu - kaže Snežana.
U njihovoj radnji, od ranog jutra je gužva. Treća generacija u porodici Stojiljković, Božidar, koji ponosno nosi dedino ime, uslužuje mušterije.

Kaže da je za njega, ali i za ostale članove porodice, najveća pohvala, kad mušterije kažu da je burek isti već decenijama.
- Ima posla, dolaze ljudi koji su tu dolazili kao osnovci, srednjoškolci, sad dolaze kao odrasli ljudi, dovode unuke, dovode svoju decu i lepo je videti to - kaže Božidar.
"Doručak je ovde obavezan"

Mušterije ističu da odavno dolaze na burek kod Stojiljkovića.
- Dolazim još odavno, njegov otac je bio jedan od vrsnih pekara - kaže zadovoljna mušterija.
Kažu da je Zoran Stojiljković nastavio tradiciju radnje i očuvao "perfektan" burek.
- Ja sam, inače, bio u Beogradu tolike godine, ali kad god dođem, ovde doručak je obavezan - tvrdi mušterija.
Crno-bele fotografije osnivača buregdžinice, Božidara i Selene, daleke 1971. godine i dalje stoje na zidovima.
Naslednici, svojim trajanjem, potvrđuju da su izrasli u istinske majstore za burek, na ponos svojih predaka.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari