Ministar Lončar izneo podatke o žrtvama korone: Dve trećine preminulih su muškarci

30.06.2021

12:37 >> 13:20

0

Lončar je istakao da je prosečna starost tih preminulih 72,2 godine

Ministar Lončar izneo podatke o žrtvama korone: Dve trećine preminulih su muškarci
Copyright Profimedia

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je Komisija za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid 19 utvrdila da je 10.356 građana koji su preminuli imalo simptome korone ili bilo u kontaktu sa osobom koja je bila pozitivna.

Na konferenciji za medije na predstavljaju prvih rezultata Komisije, Lončar je 64,4 odsto od tog broja imalo pridružene bolesti kao što su oboljenje krvotoka, povišeni krvni pritisak, dijabetes, neurološka oboljenja.

Lončar je istakao da je prosečna starost tih preminulih 72,2 godine i da su dve trećine preminulih muškarci.

U Srbiji je u prethodne četiri godine smrtnost povećana za oko 70 odsto u odnosu na prosek od 2012. do 2016. godine, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Najveći broj smrtnih ishoda u našoj zemlji zabeležen je u decembru 2019, rekao je Lončar na predstavljanju rezultata Komisije za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid-19.

On je naglasio da su u tu statistiku uračunati svi pacijenti, ne samo oboleli od korone i da su slični podaci zabeleženi i u Sloveniji, Litvaniji, Bugarskoj…

Kaže da će se u narednim danima izaći sa preciznijim podacima za mlađu populaciju, ali da se zna da je tri četvrtine preminulih bilo starije od 65 godina.

Na pitanje novinara zašto do sada nije urađena nijedna obdukcija pacijenata koji su imali koronu, Lončar kaže da su Svetska zdravstvena organizacija i struka to najstrože zabranili.

Pročitajte još

– Nismo mogli protiv toga i mislim da bismo bili ozbiljno sankcionisani da smo to uradili – rekao je Lončar.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike