TEMA NEDELJE Istraživali smo: Zašto muškarci beže sa mesta ubistva, a žene to nikada ne rade?

04.07.2021

06:30 >> 10:44

0

Autor: R.M.

Stručnjaci objašnjavaju da žene ubijaju najčešće nakon dugogodišnjeg maltretiranja i kada više ne vide drugi izlaz

TEMA NEDELJE Istraživali smo: Zašto muškarci beže sa mesta ubistva, a žene to nikada ne rade?
Copyright Profimedia

U Srbiji se godišnje desi nešto više od 100 ubistava, a žene čine manje od 10 odsto ubica. Tako je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku 2019. godine izvršeno 116 ubistava od čega su žene prijavljene za svega dvanaest. S druge strane, od 60 teških ubistava žene su imale četiri prijave.

Međutim, u medijima se najčešće može pročitati da je policija brzo uhapsila neku ženu nakon ubistva dok muškarci često smišljaju način kako da se izvuku ili pobegnu. Ovo su potvrdili i stručnjaci koji su se godinama bavili ovakvim slučajevima.

Božidar Spasić, koji je godinama držao detektivsku agenciju i sam istraživao ubistva, objašnjava za “24sedam” da je više puta imao prilike da vidi kako žene reaguju nakon ubistva, obično supružnika ili partnera, kao i da one to rade kada više “nema drugog izlaza”.

Boža Spasić,  Foto: Printscreen Balkan info

– Kada su u pitanju ubistva imamo razičite situacije. Žene ubijaju svoje muževe obično hladnim oružjem poput sekire ili noža. Kod žena je to ubistvo planirano i zato one ne napuštaju mesto zločina. One to urade kada više nemaju ni jedan instrument kojim bi zaštitile svoj integritet ili porodicu… A kada izvrše ubistvo naprosto ne znaju gde bi otišle – objašnjava Spasić.

Žena veruje da će neko razumeti zašto je ubila

– Ponekad sam imao utisak da žena ostaje na mestu ubistva uplašena i da često računa na to da će neko biti prema njoj razuman i blag jer veruju da su izvršile pravdu kada su se rešile nekoga ko ih je često napadao – dodaje on.

S druge strane, Spasić kaže da muškarci češće beže sa lica mesta kada izvrše ubistvo ili pokušavaju da nešto isceniraju kako bi prikrili svoj zločin.

– Kada se radi o porodičnom ubistvu, oni isto tako traže neko opravdanje ali beže sa lica mesta. Znaju da su učinili nešto loše i obično se beži u šume ili su to pripremljeni “štekovi”. Zanimljivo je da beže, iako su obično svesni da će biti uhvaćeni. Takođe, muškarci su lukaviji u takvim situacijama. Imali smo slučajeve da ubiju ženu pa pokušaju to da pripišu nekom drugom – kaže Spasić.

Jedan od poslednjih primera je ubistvo kod Kruševca kada je muškarac ubio suprugu pikslom, a onda njihovoj ćerki priznao šta je uradio i pobegao od kuće. Grozan zločin desio se i u februaru, kada je mladić u Vranju uleteo u kafić na pumpi kod glavne autobuske stanice i izrešetao devojku, a onda pobegao. Pretpostavlja se da je i ovo ubistvo bilo iz emotivnih razloga. Nažalost, ovo su samo dva novija primera ubistava koja se, gotovo po pravilu, završavaju bekstvom muškaca koji je ubica.

Muškarci ubice lukaviji od žena

Spasić se seća i jednog slučaja kada je ubica išao dotle da sam sebe povredi, kako bi iscenirao da on nije kriv.

– Muškarci su mnogo pokvareniji u tim situacijama. Imali smo jedan slučaj u okolini Požarevca kada je čovek ubio svoju ženu tako što je udario i vezao joj najlon kesu oko glave, nakon čega se ugušila. To ubistvo je bilo zbog njegove ljubavnice. A onda je, nakon ubistva, napravio sebi težu povredu oka. Nakon toga je zvao kumove i familiju i svima rekao kako su došli razbojnici i opljačkali ih. Rekao je da su nju ubili, a da on to nije ni video jer su ga onesvestili. Iako je policija prvo poverovala, pitali su ga da li je odlazio negde od kuće to veče. On je rekao da nije. Ali su oni otvorili haubu njegovog auta i videli da je još vruća. S obzirom da je radio u inostranstvu, pustili su ga da ode ali kada su sabrali sve detalje, shvatili su da je on ubica. Kada je došao na 40 dana ženi istog momenta je uhapšen – priseća se Spasić.

Ilustracija/Profimedia

On objašnjava i da su motivi ubistava kod muškaraca i žena različiti.

– Kod muškaraca prvi motiv je, skoro po pravilu, ljubomora. Nakon toga želja da se otarasi te žene jer je našao neku drugu ženu i novi život. A treći motiv su ubistva na mah, nakon sukoba ili svađe… Ima ubistava i kada su razvedeni, pa onda on ne može da podnese da ona ima nekog drugog. S druge strane, žene ubijaju kada su potpuno nemoćne da se oslobode maltretiranja ili jednostavno iz neke osvete, ali je to jako retko – objašnjava Spasić.

On kaže da su muškarci i mnogo svirepiji kod izvršavanja ubistava, kao i posle toga.

– Žene kada izvrše ubistvo, one više ne znaju šta će sa sobom. U tom momentu se menja čitav njihov život. A muškarci su spremni na svašta. Recimo, umeju da iseku delove tela… u tom momentu muškarac zna da je izvršio najteže krivično delo, i onda kaže sebi da će dobiti robiju kako god da je ubije. Muškarci tačno znaju šta rade i oni to rade planski – objasnio je Spasić.

Upravo zbog toga što su njihovi motivi za ubistvo, često, da bi se odbranile od nasilja i napada na sebe, Spasić kaže da žene dobijaju nešto blaže kazne za ubistva od muškaraca jer im je ovo olakšavajuća okolnost.

Čak i kada kradu, one to ne rade da bi se razbacivale s parama

Božidar Spasić kaže da su imovinski delikti najčešći kriminal kojim se žene bave, ali to ne rade da bi troškarile novac.

– Žene se najčešće bave imovinskim deliktima i to obično rade da bi potrošile taj novac za vraćanje dugova ili izdržavanje porodice. A muškarci to rade jer su gubitnici na kocki, da potroše novac na piće i slične stvari – smatra Spasić.

Prof. Dobrivoje Radovanović Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Beže zbog velikog straha

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže za “24sedam” da muškarci ubijaju zbog agresivnosti i da se kod njih nakon tog čina javlja veliki strah.

Pročitajte još:
– Muškarac radi to zbog agresivnosti, zbog želje da nanese povredu… zato beži jer mu se javlja stravično osećanje straha. Žene najčešće ubijaju zato što ne mogu više da podnesu posledice maltretiranja. Požarevac je pun dama koje su ubile svoje muževe zbog fizičkog maltetiranja muževa alkoholičara – objašnjava Radosavljević.

On smatra da bi za takva ubistva ženama trebalo davati veoma blage kazne, pa čak ih i amnestirati.

– Jesam pristalica možda nakaradnog stava da žene treba da budu kažnjene blago, čak treba primenjivati i amnestije, kada žene ubiju zbog tog maltretiranja koje prevazilazi granicu ljudskog trpljenja. Nijedna nije to uradila zato što ih je jednom udario neko, već zato što su ih godinama maltretirali. Nakon takvih ubistava one imaju osećaj oslobađanja od te napetosti i ne pronalaze krivicu da bi morale bežati – zaključio je Radosavljević.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike