Sve što niste znali o slavljenju slave: Ovo su najčešće nedoumice!
Ovo je šest stvari koje morate da znate o slavljenju slave
Običaji za slave razlikuju se i ne treba da čudi ako odgovore na neka pitanja ne znate.
Zapravo, dešava se da ljudi imaju nedoumice o slavljenju slave, pa je onda slave na način kako smatraju da je ispravno, a ne onako kako bi trebalo.
A da više ne biste imali takve nedoumice, otkrivamo vam neke detalje koji su manje poznati.
Prva stvar, slavljenje krsne slave je ustanovio Sveti Sava, a Srbi su slavili slavu čak i u vreme komunizma, kada se to zabranjivalo.
- Žito se sprema za svaku slavu. Postoji verovanje u nekim krajevima da za "žive svece" ne treba praviti žito, ali to nije tačno. Jer svi sveci su živi i od Boga proslavljeni, zbog čega njima u čast spremamo žito na slavama.
- Osobe koje nisu krštene ne bi trebalo da slave slavu.
- Kakva sveća treba da bude? Pa sveća na dan slave gori čitav dan, što znači da je potrebno da bude dugačka barem pola metra i po mogućnosti od pravog voska. Takođe, običaj je da sveću gasi domaćin kada dogori na nekoliko centimetara do svećnjaka.
- Vernici koji slave trebalo bi da odu na dan slave u crkvu na liturgiju, ali i na lomljenje slavskog kolača.
- Nakon što sveštenik iseče kolač i prelije ga vinom, svi prisutni bi trebalo da ga okreću i celivaju uz pevanje tropara "Svjati mučenici", a kada sveštenik izjavi da je Hristos među nama, svi odgovaraju sa "Jeste i biće". Obično se ovo ponavlja tri puta.
- Slavska trpeza za vreme posnih dana mora da bude posna i tu nema kompromisa. Tako da nije dozvoljeno da se određenim gostima sprema mrsna hrana, a za ostale posna.
BONUS VIDEO
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari