Deci zabranjuju ulaz u restorane i hotele! Da li taj scenario čeka i Srbiju?

07.07.2021

06:00 >> 10:17

0

Autor: R.M.

U Srbiji nije zakonom definisano da li vlasnici ugostiteljskih objekata mogu da zabrane ulazak deci u njihove restorane i hotele

Deci zabranjuju ulaz u restorane i hotele! Da li taj scenario čeka i Srbiju?
Copyright Foto: Profimedia

Vlasnici restorana i hotela po Srbiji sve češće donose odluke o zabrani ulaska dece ispod 14 godina u njihove objekte, a kao razlog se najčešće navode pritužbe drugih gostiju na dečje ponašanje. Upućeni tvrde da ne postoji zakon koji bi vlasnicima ugostiteljskih objekata u Srbiji zabranio ulazak dece, mada to nije praksa domaćih ugostitelja.

Pre tri godine vlasnik restorana “Bakina kuhinja” na nemačkoj ostrvu Rigen doneo je odluku da zabrani ulazak deci mlađoj od 14 godina.

Deca bacala hranu i vikala po restoranu

Vlasnik je tada objasnio da su pojedina deca bacala hranu, vikala i trčala oko nogu ljudi, zbog čega gosti više nisu imali strpljenja.

On je rekao da zabrana nije doneta da bi deca bila diskriminisana, već zato što restoran “nije igralište” dodavši da bi zabrana važila i za starije da se tako ponašaju.

Ilustracija, Foto: Pixabay

Iako bi mnogi očekivali osudu, vlasnik je, prema sopstvenim tvrdnjama, dobio veliku podršku od strane mnogih gostiju a zanimljivo je i da se profit restorana povećao.

Međutim, ova tema opet je došla u žižu javnosti kada je nedavno vlasnik jednog mesta u Rimu izjavio da je njegov restoran tako osmišljen da muzika, svetlost, buka i meni nisu predviđeni za decu.

– Ovo je moderan restoran, imamo vrlo male stolove u francuskom stilu, imamo velike fotelje, zaista ne mislim da je ovo mesto na kome bi se deca osećala dobro. Ovo je mesto koje je namenjeno odraslima – izjavio je on za televiziju Medijaset.

Američki koncept koji se proširio svuda po svetu

Sličan stav prema “nevaspitanoj deci” izrazio je i vlasnik italijanske picerije “Baga” koji je na vrata okačio poruku: „Ostavite svoju nevaspitanu decu kod kuće ili promenite lokal“.

– Deca koja trče po piceriji, koja se deru i penju se na stolice, smetaju drugim klijentima. Zato smatramo da imamo pravo da ih odvedemo u kuhinju gde će prati sudove dok će im na usta biti zalepljen selotejp. Klijenti koji dolaze kod nas imaju želju i pravo da svoj ručak ili večeru provedu mirno, bez nevaspitane dece koja vrište. Ukoliko se ne slažete sa ovim možete da: Dođete u ‘Baga’ – pica koju je moguće svariti bez dece; Vaspitate svoju decu; Promenite piceriju; Ostanete kod kuće; Ukoliko vas se sve ovo ne tiče jer nemate decu ili ih imate ali su vaspitani, želimo vam prijatan obrok – napisao je on na svojoj piceriji.

Inače, koncept “zona bez dece” zapravo je američki “proizvod” koji se proširio po čitavom svetu.

Kod nas još uvek nema izbacivanja dece

U Srbiji ugostitelji još uvek deci ne zabranjuju ulazak u svoje objekte, ali nije isključeno da bi moglo doći do toga u budućnosti, kaže za 24sedam Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelsko ugostiteljske privrede Srbije HORES.

Ilustracija, Foto R. Marković

– U svetu je to normalno. Ima hotela koji zbog buke ne primaju decu. Vi ste platili da odmarate i normalna je pojava da određeni hoteli primenjuju te mere i ne primaju porodice sa decom. To jeste diskriminacija, ali je pravo vlasnika da donosi kućni red restorana – objašnjava Genov.

On dodaje da kod na postoji ovakva praksa kod ugostitelja, koji se protiv dečje graje “bore” otvaranjem igraonica i sličnih objekata za njihovu animaciju.

– Takva praksa mogla bi da se desi i kod nas. Zato se mi u HORES-u zalažemo da luksuzniji restorani imaju svoje igraonice gde bi deca mogla da se animiraju – objasnio je Genov.

Diskriminacija jeste, ali zakon ne definiše

On dodaje da to jeste diskriminacija, ali da naš zakon ne definiše ovakve zabrane.

– Vlasnik restorana, recimo, može da zabrani pušenje u objektu iako je po zakonu pola objekta predviđeno za pušački. Nije zakonski regulisano ni oko kućnih ljubimaca da neko mora da ih prima u objekat, pa imate restorana koji su “pet frendli”. Tako bi i neki hoteli jednostavno mogli da ne izvrše rezervaciju ukoliko imaju dece – objasnio je Genov.

Pročitajte još:
– Restoran je privatni posed i vlasnik propisuje kućni red na osnovu internih pravila. Recimo, imate restorane koji imaju određen dres kod. U Egiptu sam bio u hotelu sa pet zvezdica gde ne primaju decu. S druge strane, imate hotele koji upravo preko dece privlače goste jer im daju gratis smeštaj – objašnjava Genov.

Međutim, najveći problem prema njegovom mišljenju nisu deca nego pojedini roditelji koji ih ne uče kako da se ponašaju.

– Problem je što roditelji ne razmišljaju o deci kako da ih animiraju i drže uz sebe, već ih puste da trče po restoranu. Naravno da uvek ima i gostiju koji ako plate neki smeštaj ili večeru, žele da imaju mir – zaljučio je Genov.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike