Emilija iz Niša je čudo od deteta! Ima samo šest godina i trostruko više svetskih nagrada za violinu

09.07.2021

16:19 >> 19:09

0

Iako ima samo šest godina, violinistkinja Emilija Anastasijević iz Niša prvo mesto do sada je osvojila čak 18 puta

Emilija iz Niša je čudo od deteta! Ima samo šest godina i trostruko više svetskih nagrada za violinu
Copyright Emilija Anastasijević /Foto: Privatna arhiva

Iako ima samo šest godina, violinistkinja Emilija Anastasijević iz Niša prvo mesto do sada je osvojila čak 18 puta, kako na domaćim, tako i na svetskim takmičenjima u ovom instrumentu. Kaže da je violina čini srećnom, pa ne čudi lakaća kojom savladava i najsloženije kompozicije Vivaldija ili Dvoržaka.

– Ja volim da vežbam da sviram violinu, zato što mnogo volim taj instrument, zato što mi se sviđa taj zvuk. Volim i klavir, saksofon, i trubu, ali posebna mi je violina. Uživam da vežbam, nije mi teško, ne treba mi puno da naučim novu pesmu – priča nam ova malena violinistkinja.

Njena profesorka violine Ljubica Simonović Veličković kaže da za 23 godine, koliko radi taj posao, još nije srela sa takvim detetom.

Emilija Anastasijević /Foto: Printskrin/Južne vesti

– Emilija potiče iz muzičke porodice, a u četvrtoj godini je zavolela violinu i počela da pohađa časove. Dve godine kasnije svira kompozicije koje su po programu i za srednjoškolce, završila je prvi razred niže Muzičke škole, a među omiljenim kompozitorima joj je Vivaldi. Ona je krenula da svira sa četiri godine. NIje bilo tu nikakve dileme da li može ili ne može, Emilija je jako brzo prihvatila sve izazove koje smo krenuli da radimo, nema tu mnogo velike filozofije, kada vi imate jedno muzikalno dete za ovaj posao, po meni nije samo muzikalnost, tu mora da postoji i intelekt, znači ta muzička inteligencija, jedna širina, drugo ona ima tu memoriju, nezamislivo za dete sa šest godina – priča ova profesorka.

Pročitajte još:

-Ne sumnja da će se ime Emilije Anastasijević tek pominjati, kako kod nas, tako i svuda u svetu. Emilija je veoma uporna, pa kaže da uvek mora da uradi ono što je počela, a sama predlaže i kompozicije. Ja sam 23 godine u ovom poslu i zaista se nisam srela sa ovakvim detetom – dodaje ona.

Iako ima šest godina Emilija se takmiči u kategoriji do devet godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike