EMA upozorila: Moguća povezanost upale srca i vakcina "Fajzera" i "Moderne"

09.07.2021

21:03

0

Autor: M.Vu

EMA je u saopštenju preporučila da se miokarditis, upalna bolest mišićnog sloja srca i upala srčane maramice ili perikarditis navedu kao neželjeni efekti

EMA upozorila: Moguća povezanost upale srca i vakcina "Fajzera" i "Moderne"
Copyright Pixabay

Evropska agencija za lekove saopštila je da je njen stručni odbor utvrdio da postoji mogućnost da su vakcine protiv korona virusa kompanija Fajzer i Biontek i Moderna povezane sa vrlo retkim slučajevima bolova u grudima i upale srcanog mišića kod pojedinih ljudi posle vakcinacije. SZO saopštava da koristi od mRNA vakcina nadmašuju veoma male rizike.

Američki zvaničnici su u junu došli do sličnog zaključka, podseća AP.

EMA je u saopštenju preporučila da se miokarditis, upalna bolest mišićnog sloja srca i upala srčane maramice ili perikarditis navedu kao neželjeni efekti na etiketama vakcina “Fajzera” i “Moderna”, uz upozorenje da je cilj da se time podigne svest među zdravstvenim radnicima i osobama koje primaju vakcinu.

Kako se navodi, odluka je doneta na osnovu analize više od 300 slučajeva upale grudnog koša i srca među više od 190 miliona datih doza dve navedene vakcine širom Evrope.

Vakcinacija u Tajlandu; AP Photo/Sakchai Lalit

Zdravstveni zvaničnici ponovili su da koristi od navedenih vakcina protiv korona virusa nadmašuju male rizike od neželjenih efekata.

EMA je preporučila da osobe koje su ranije imale sindrom krvarenja kapilara ne smeju biti vakcinisane vakcinom protiv kovid-19 koju proizvodi kompanija “Džonson i Džonson”.

SZO: Koristi od mRNA vakcina nadmašuju veoma male rizike

Reakcija je stigla i iz SZO. Savetodavni odbor Svetske zdravstvene organizacije saopštio je da koristi od mRNA vakcina protiv korona virusa nadmašuju veoma mali rizik da bi one mogle da izazovu upalu srca, pošto smanjuju mogućnost da dođe do hospitalizacije i smrtnih slučajeva.

U saopštenju SZO navodi se da su se dva retka stanja – miokarditisa, upalne bolesti mišićnog sloja srca, i bolesti srčane maramice perikarditisa obično javljala nekoliko dana nakon vakcinacije, mahom kod mlađih muškaraca posle druge doze.

Pročitajte još:

“Vrlo retki slučajevi miokarditisa i perikarditisa primećeni su nakon vakcinacije mRNA vakcinama protiv kovida-19”, navodi se u saopštenju, čime se misli na dve vakcine koje koriste mRNA tehnologiju, koju su razvile kompanije Fajzer i Biontek i Moderna.

U saopštenju se napominje da dostupni podaci sugerišu da, u slučaju pojave miokarditisa i perikarditisa nakon vakcinacije, bolesti se javljaju sa generalno blagim simptomima i efikasna terapija je odmor i korišćenje nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

“Vakcinisani treba da dobiju instrukciju da traže hitnu medicinsku pomoć ako razviju simptome koji ukazuju na miokarditis ili perikarditis, kao što su novonastali i trajni bolovi u grudima, otežano disanje ili lupanje srca nakon vakcinacije”, dodaje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike