Poverenica o nasilju u porodici: Vreme je da se zabrinemo!

12.07.2021

07:16 >> 08:07

0

Poverenica je naglasila da nema nikakve dileme da će, kada je reč o nasilju u porodici, biti više prijavljenih slučajeva zato što se o tome poslednjih godi

Poverenica o nasilju u porodici: Vreme je da se zabrinemo!
Copyright Pexels/Karolina-Grabowska

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da nema opravdanja za nasilje i istakla odgovornost medija prilikom izveštavanja o tim slučajevima.

Jankovićeva je ocenila da mediji prilikom izveštavanja o nasilju zaboravljaju na svoju odgovornost, kao i etiku izveštavanja.

Pročitajte još

– Upravo zato što su ozbiljni problemi, o njima se piše pod senzacionalističkim naslovima ili se opravdavaju zločini. Zaista je, istinski, vreme da se zabrinemo, i svakako da smo već zabrinuti zbog tog ogromnog nasilja i tenzija – navela je Jankovićeva gostujući na RTS-u.

Poverenica je naglasila da nema nikakve dileme da će, kada je reč o nasilju u porodici, biti više prijavljenih slučajeva zato što se o tome poslednjih godina govori, a da je pre 20 godina to bila privatna stvar.

– Sve institucije koje su nadležne u sistemu zaštite moraju biti ojačane, to se nikako ne može posmatrati kao trošak – navela je Brankica Janković.

Ona je ukazala na to da institucije u sistemu zaštite treba da pružaju i adekvatan odgovor – podršku žrtvama i kažnjavanje počinilaca.

Istakla je da bi bilo dobro kada bismo u medijima imali epiloge slučajeva nasilja, jer se sve svede na to da se, kada je reč o rodno zasnovanom nasilju i nasilju o ženama, senzacionalistički piše i krši se etički kodeksa.

Kada je reč o govoru mržnje u medijima, Jankovićeva je rekla da je prošle nedelje počeo trening za novinare i da je na njemu konstatovano da ga nema mnogo u pravom zakonskom obliku.

Istakla je da je linija između nedopustivog govora i govora mržnje tanka, kao i od govora mržnje do nasilja.

Govoreći o digitalnom nasilju, rekla je da će to biti najveći izazov, ali i globalni trend, i smatra da svi kasne u rešavanju tog problema.

– Pod velom anonimnosti vi možete drugog da vređate, pretite, pa čak i da kradete identitet, da ne govorim o osvetničkoj pornografiji. To su sve novi fenomeni, nove vrste nasilja, a one zahtevaju nova znanja, veštine i oruđa u borbi protiv novih oblika nedozvoljenog ponašanja – ukazala je Jankovićeva.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike