Dr Tanja Jovanović o koroni u Srbiji: Imamo dva puta, jedan je vakcinacija, a drugi...

14.07.2021

10:44 >> 11:09

0

Autor: J.B.O.

Potrebno da stanemo na put kovidu 19, odnosno da uspostavimo kontrolu nad epidemijom i da naredni slučajevi budu sporadični

Dr Tanja Jovanović o koroni u Srbiji: Imamo dva puta, jedan je vakcinacija, a drugi...
Printscreen / Youtube / K1

Profesorka Medicinskog fakulteta dr Tanja Jovanović je rekla da što se virus duže nalazi u cirkulaciji ima više prilike da se menja, da je sa svakim novim sojem potrebno podići nivo kolektivnog imuniteta i da je trenutno za zaštitu potrebno da se vakciniše 80 odsto populacije.

– Samo na taj način sprečićemo dalje širenje virusa i onemogućiti da virus nađe onoga ko nije zaštićen. Prema tome, imamo dva puta pred sobom. Jedan put je da poštujemo epidemiološke mere, a drugi vakcinacija. Jedino tako možemo da stanemo na put kovidu 19, odnosno da uspostavimo kontrolu nad epidemijom i da naredni slučajevi budu sporadični, a ne u formi epidemije – istakla je dr Tanja Jovanović.

Pročitajte još:

“Potrebno je vreme da delta soj postane dominantan”

Govoreći o delta soju, profesorka Jovanović, koja je virusolog, navela je da se taj soj nalazi u cirkulaciji i da je potrebno vreme da postane dominantan. Dodala je da očekuje da delta soj postane dominantan početkom septembra.

– Masovna vakcinacija je prioritet, ali pored masovne vakcinacije je potrebno razmišljati i o dužini trajanja imuniteta koji se postiže vakcinacijom, kao i o određenoj grupi osoba koje iz raznoraznih razloga, pre svega zdravstvenih, nisu razvile vakcinalni imunitet – kazala je profesorka.

Dodala je da starije osobe koje imaju slabiji imunski odgovor i osobe sa hroničnim i autoimunskim bolestima mogu da budu u riziku, pošto nisu razvile odgovor na vakcinu, i da pre svega za njih treba razmatrati treću dozu vakcine.

Govoreći o uvođenju obavezne vakcinacije, dr Tanja Jovanović je rekla da svako ima pravo da bira između zdravlja i bolesti, ali da nema pravo da ugrožava život i zdravlje drugih.

– Zalažem se za neki vid obavezne vakcinacije u određenim grupama stanovništva – kazala je profesorka Jovanović.

Vakcinu primilo 75 odsto studenata četvrte i pete godine medicine

Predsednik Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Aleksandar Đurić rekao je da je vakcinisano 75 odsto studenata četvrte i pete godine studija, ali i da je vakcinu primio veliki broj studenata šeste godine.

B.P./ATAImages

– U narednom periodu planiramo da za prve tri godine sprovedemo anketu koja će nam pokazati koliko je tačno studenata vakcinisano i koji su to razlozi zbog kojih oni nisu još vakcinisani. Studenti najčešće navode da se plaše da je vakcina previše brzo napravljena i vode se time da su mladi i da njih korona neće previše pogoditi, da će oni to preležati na nogama, što, naravno, nije tačno, jer imamo primere da ima i težih slučajeva kod mladih – kazao je Đurić.

Dodao je da iskustvo boravka studenata medicine u kovid bolnicama, gde mogu da se uvere u to ko sve može da oboli od korone, može da bude velika motivacija za mlade da se vakcinišu.

– U tom trenutku najbolje vidimo kakva je situacija i to nas pokrene da se ne dvoumimo previše – istakao je Aleksandar Đurić, i dodao da se on vakcinisao u februaru i da su putem predavanja pokušali da motivišu mlade da se vakcinišu.

“Studenti pokazali i društvenu i individualnu odgovornost”

Virusolog prof. Tanja Jovanović je pohvalila studente medicine jer su pokazali i društvenu i individualnu odgovornost.

– Ne samo po pitanju vakcinacije, nego od samog momenta početka pandemije kovida 19, oni su se uključili u različite aktivnosti i pomagali su zdravstvenom sistemu. Prvo su radili u okviru kol-centara, davali informacije građanstvu o samom virusu, infekciji, o načinu kako je moguće dijagnostikovati bolest, a zatim su i ušli u zdravstveni sistem i pomagali oko administriranja podataka i pomagali lekarima koji su imali mnogo više posla oko samih pacijenata – istakla je profesorka Jovanović.

Dodala je da su studenti već bili u zdravstvenom sistemu, pratili pacijente, i na taj način su shvatili šta znači kovid 19 i kako se suočiti sa jednom novom pandemijom.

– Mi smo zajedno sa njima, pre svega sa Studentskim parlamentom, organizovali brojne tribine. Već u maju je bila organizovana prva tribina gde smo ih informisali o svim novim saznanjima u vezi s virusom, patogenezom bolesti, laboratorijskom dijagnostikom i svim ostalim što je potrebno da znaju kako bi sačuvali sebe – navela je profesorka.

Pročitajte još:

Podsetila je da je bio održan i kurs o pravilnom oblačenju i svlačenju lične zaštitne opreme, zbog čega su bili spremni da već u maju prošle godine, kada je situacija bila mirna, sa onlajn nastave pređu na nastavu na klinikama, i dodala da nakon testiranja nijedan student nije bio pozitivan.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti