Telefoniraju dok voze: Ko bi rekao da su oni najnesavesniji vozači u Srbiji?!

17.07.2021

09:31 >> 17:22

0

Autor: R.M.

Mobilni telefon tokom vožnje najviše koriste vozači iz Severne Mitrovice, a najmanje iz Bora

Telefoniraju dok voze: Ko bi rekao da su oni najnesavesniji vozači u Srbiji?!
Copyright Foto: Profimedia

Najskloniji upotrebi mobilnih telefona tokom vožnje u naseljenim mestima su vojvođanski vozači, pokazuje istraživanje Agencije za bezbednost saobraćaja.

Prvi na listi nesavesnih vozača su vozači sa teritorije Policijske uprave (PU) Sremska Mitrovica, gde čak šest odsto vozača koristi mobilni telefon u vožnji. Nakon toga su vozači sa područja Kikinde (5,6%), Novog Sada (5,2%), Subotice (5,1%), Zrenjanina (4,9%) i Sombora (4,6%).

Za Vojvođanima neznatno zaostaju vozači koji žive na teritoriji koja je u nadležnosti PU Valjevo (4%), a zatim oni iz PU Vranje.

Veliki broj vozača koristi telefon tokom vožnje na teritori Beograda (3,9%), Čačka (3,8%), Kraljeva (3,6%), Novog Pazara (3,5%), Kruševca (3,3%) i Užica i Leskovca (3,2%).

Pročitajte još:
Nešto bolja situacija je na teritoriji Smedereva (2,9%), Požarevca i Niša (2,8%) i Kragujevca, Jagodine i Prijepolja (2,4 odsto), a nizak procenat zabeležen je na teritorijama Prokuplja (2%), Pančeva (1,4%), Pirota (1,3%) i Zaječara (1,2%).

Prema podacima Agencije, najsavesniji su vozači na teritoriji Policijske uprave Bor gde mobilni tokom vožnje koristi manje od jedan odsto vozača.

Veliki broj studija i istraživanja kod nas i u svetu godinama ukazuje na negativne posledice upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje na bezbednost saobraćaja, uz upozorenja da je 25 odsto svih saobraćajnih nezgoda povezano sa distrakcijom (poremećaj pažnje).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike