Sve o kineskom PVO sistemu VS koji je danas prvi put predstavljen: Zovu ga "lovac na avione" a imamo ga samo mi u regionu (FOTO+VIDEO)

28.06.2024

20:01

0

Autor: R.M.

Radi se o PVO sistemu kratkog dometa za zaštitu trupa na kopnu kojim se mogu gađati četiri cilja istovremeno

Sve o kineskom PVO sistemu VS koji je danas prvi put predstavljen: Zovu ga "lovac na avione" a imamo ga samo mi u regionu (FOTO+VIDEO)
Copyright Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Danas je u Kruševcu u okviru prikaza naoružanjuja i opreme Vojske Srbije, kome je prisustvovao i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, prvi put prikazan kineski sistem za protivvazdušnu odbranu (PVO) HQ-17AE.

Naime, radi se o PVO sistemu kratkog dometa za zaštitu trupa na kopnu kojim se mogu gađati četiri cilja istovremeno na daljinama do 15 kilometara i visinama do osam kilometara.

HQ-17AE se oslanja na ruski PVO sistem Tor-M1 i njegova je moderna verzija.

Ovaj sistem ima dosta naprednih tehnologija poput faznog radara i vertikalnog hladnog lansirnog sistema za rakete.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
 

Veliku agilnost mu daje sistema za brzo okretanje pa tako kamioni koji nose HQ-17AE mogu čak da lansiraju rakete u pokretu!

Kinezi kažu da je moguće i povezivanje sa drugim vozilima a treba napomenuti da su ovi sistemi jedna od PVO okosnica kineske armije.

Ovaj sistem nazvan je i "lovac na avione na malim visinama".

Sistem efikasno može da presreće ne samo avione već i helikoptere, bespilotne letelice, rakete vazduh-zemlja i krstareće rakete, ali čak i stelt avione i supersonične rakete.

Maksimalna brzina vozila je 90 na sat, a u toku borbe 25 na sat, javila je pre nekog vremena kineska centralna televizija CCTV. Vozilo može da nosi 8 projektila.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike