Doktorka Ostojić objasnila: Zašto delta soj više pogađa mlade?

19.07.2021

08:49 >> 09:36

0

Autor: Mondo

Novih sojeva ima više od deset, ali najviše brige izaziva delta varijanta

Doktorka Ostojić objasnila: Zašto delta soj više pogađa mlade?
Copyright Dr Olivera Ostojić, Printscreen/YouTube

U svetu trenutno cirkulišu četiri soja koronavirusa, koja je SZO nazvala slovima grčkog alfabeta – alfa, beta, gama i delta soj. Pored ovih mutacija, pominju se i lambda, epsilon i druge varijante. Novih sojeva ima više od deset, što, opet, ne znači da su svi masovno prisutni i samim time opasniji od prvobitnog, kažu stručnjaci.

Pulmolog KBC “Dragiša Mišović” dr Olivera Ostojić objasnila je zašto delta soj trenutno više napada mlade i u čemu su razlike među svim ovim mutacijama korone.

Razlike među mutacijama

– Svi virusi mutiraju, normalno je da se pojave različite varijacije u odnosu na bazičnu. Do sada, to su bile blage mutacije, bez promena kliničke slike i terapije, i kako kažu naučnici, nema previše značajnih mutacija. One su na “spajk” proteinu, odgovornom za vezivanje virusa za naše ćelije – istakla je doktorka, i rekla da ćemo videti kako izgledaju ti novi sojevi, ali se za sada nije menjala klinička slika.

Pixabay

– Mutacija menja brzinu širenja virusa. Kažu da je delta soj, koji je kod nas trenutno, i 50 puta zarazniji – rekla je ona.

Kako dodaje, prvi soj, odnosno alfa iz Vuhana, davao je dva prenošenja od jednog zaraženog.

– To znači da bi jedna osoba mogla da zarazi još dvoje ljudi. A kod delta soja, taj broj je pet, čak i sedam. To znači da se lakše širi. Za sada, sve informacije koje imamo iz sveta, literature i iskustva govore da se klinička slika malo razlikuje, ali ne u težini – rekla je ona.

Ovaj soj, navodi dr Ostojić, razlikuje se po tome što više napada mlade.

Pročitajte još
– Ne povećava broj teških slika i smrtnih ishoda, već se razlikuje po tome što mladi više obolevaju. To je normalno, jer je u toj grupi najviše nevakcinisanih. Simptomi su kao kod nešto jačeg gripa, ali ga razlikuje to što se u manjem broju slučajeva razvija gubitak čula mirisa i ukusa – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike