Nalepnica na trotinetu, kaciga na glavi: Sve o novim pravilima i kaznama za vozače električih trotineta

16.06.2024

19:52

0

Autor: I.K.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je i upozorenje zbog primene novih propisa u saobraćaju

Nalepnica na trotinetu, kaciga na glavi: Sve o novim pravilima i kaznama za vozače električih trotineta
Elektricni trotinet - Copyright Profimedia/24sedam

Vozači lakih električnih vozila više neće smeti da učestvuju u saobraćaju ako nemaju postavljenu identifikacionu nalepnicu i obavezno moraju da nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu. Policija apeluje na roditelje da ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravljaju lakim električnim vozilom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je i upozorenje zbog primene novih propisa u saobraćaju.

 

 

Novi pravilnik stupio je na snagu 5. aprila ove godine, a krenula je stroga primena, pa i kažnjavanjem nesavesnih vozača.

Do sada je proizvedeno oko 3.500 nalepnica, a njihova brzina ne sme biti veća od 25 km/h, podseća Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije podseća da vlasnici treba da donesu trotinet, ukoliko ga još nisu registrovali, na neko od oko 150 ovlašćenih mesta.

-Sobom treba poneti i tehničku dokumentaciju iz koje se uzimaju parametri, fotokopiju lične karte ili očitanu ličnu, popunjenu i potpisanu izjavu i dokaz o uplati, uz zahtev koji se uzima na licu mesta, rekao je Ćurčić.

Pixabay
 

Nalepnica koju zalepe operativni radnici je trajna i ne zahteva godišnje obnavljanje kao što je to slučaj kod putničkih automobila. Trotineti po pravilu treba da se voze biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom, biciklističkom trakom, a ukoliko ne postoji, mogu se kretati na putu gde je brzina 30, odnosno 50 kilometara na čas.

-Vozači moraju nositi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu koje je homologovana kao i svetloodbojni prsluk i zabranjeno je da nose slušalice na oba uveta. Pri prelasku kolovoza vozač mora da siđe sa trotineta i gura trotinet pored sebe osim na prelazu biciklističke staze, rekao je Ćurčić. 

Cena izdavanja nalepnice za laka električna vozila - trotinete je 1.560 dinara, a obrasca nalepnice 500 dinara, a spisak mesta na kojim se može obaviti ovaj posao se može naći na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja

U zahtevu za izdavanje nalepnice treba navesti lične podatke - ime i prezime, JMBG, datum rođenja, mesto rođenja, podatke o prebivalištu - mesto, poštanski broj, ulicu i kućni broj, telefon, e-mail, kao i podatke o lakom električnom vozilu - marka, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

Profimedia
 

Kada su u pitanju kazne za nesavesne vozače električnih trotineta, najdrastičnija novčana se kreće od 100.000 do 120.000 dinara, dok je najteža zatvorska 30 dana ukoliko ga vozite po auto-putu i moto-putu. Zatvor od 30 pa na više dana predviđen je ukoliko tim vozilom nekom nanesete lake telesne povrede, dok je za nanošenje teških telesnih povreda propisana kazna zatvora od dve do osam godina. Za slučaj da vozač električnog trotineta nekog usmrti, zatvorska kazna se kreće u rasponu od dve do 12 godina.

Kazna za najčešći prekršaj - vožnju nedozvoljenom površinom, iznosi 10.000 dinara. Ovaj iznos platiće i oni koji voze bez osvetljenja, bez reflektujućeg prsluka na kolovozu, ako voze još nekoga na dvotočkašu, ako su mlađi od 14 godina, ako nisu punoletni, a voze kolovozom. Ukoliko vozilo nema nlepnicu, takođe je kazna 10.000 dinara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike