Verovali ili ne: Grci propituju srpske turiste zašto im je bolje u Albaniji nego kod njih

21.07.2021

18:10 >> 05:41

0

Popularna destinacija ove godine ugostila je više srpskih turista nego u prethodnih 100 godina

Verovali ili ne: Grci propituju srpske turiste zašto im je bolje u Albaniji nego kod njih
Copyright Pixabay

Turističke agencije, koje se bave prodajom aranžmanima u Grčkoj, ove godine izgubile su brojne turiste, koji su kao alternativu izabrali Albaniju. U želji da ih povrate, oni sada ispituju putnike zbog čega radije biraju Albaniju i kakva iskustva donose iz te zemlje.

Albanija, Pixabay

Naime, grčka turistička agencija Nikana juče je na svojoj Fejsbuk stranici postavila pitanje turistima da im objasne da li je bolje da letuju u Grčkoj ili Albaniji. Pritom, zahtevala je odgovore zbog čega jeste ili nije, a kako su napisali, svrha tog pitanja leži u želji da uporede ponude i uslove letovanja, ali i znatiželja da li Albanija može da zameni omiljeno letovalište Srba.

– Pretpostavljamo da već sada ima dosta naših pratilaca koji su ove godine letovali u Albaniji. Hajde da vidimo neko poređenje. Da li Albanija zaista može da zameni Grčku? Pritom, ne mislimo samo na cene koje su tamo definitivno niže, već i na sve ostalo, more, plažu, atmosferu…Da li je isti osećaj?
Pišite nam, bas bismo voleli da pročitamo iskustva, a verujemo i naši pratioci – glasi njihovo pitanje.

Ovaj potez zbunio je mnoge, jer se dosad nikada nije desilo da turističke agencije ispituju ljude gde će da letuju i zašto, kao i na kojoj destinaciji će trošiti svoj novac.

“Svaki turista je potencijalni gost”

Međutim, kako je Ana Nikolić, vlasnica te turističke agencije objasnila za 24sedam, želja im je bila da upoređuje iskustva “zato što su u Albaniju otišli upravo oni turisti koji su godinama letovali u Grčkoj”.

Privatna arhiva

– Prošle godine, kada je Grčka zatvorila granice za srpske turiste, mnogi su, silom prilika, otišli u Albaniju. Ove godine su zbog pozitivnih iskustava, ali i neizvesnosti u vezi sa epidemiološkim merama u Grčkoj, ponovili putovanje – navela je ona i dodala:

– Ono što nas zanima jesu kretanja na tržištu i kakve utiske naši gosti donose iz Albanije, odnosno da li planiraju da se vrate i naredne godine u tu zemlju. Svaki turista iz Srbije je naš potencijalni gost, iz tog razloga želimo da čujemo njihove želje, planove i razmišljanja, kako bismo tome prilagodili naš posao – navela je Nikolićeva.

Prema njenim rečima, neosporivo je da je Albanija je privukla turiste, ali smatra da to neće ugroziti poslovanju agencija koje sarađuju sa Grčkom, jer “Albanija nema veliki smeštajni kapacitet”.

– Za sada nemamo u planu da ponude proširujemoalbanskim destinacijama, ali osluškivaćemo želje i planove naših potencijalnih klijenata i posao usmeravati u odnosu na to. Što se tiče toga da li se Grci mogu ugledati na Albance u turizmu, iskustva gotiju su da su Albanci ljubazniji i da su cene niže, a smeštaj noviji.Ipak, nije zanemarljivo to da da turizam u Grčkoj postoji više hiljada godina, a u Albaniji je to tek nedavno krenulo – smatra ona.

Zašto Srbi radije biraju Albaniju?

Komentari ispod fejsbuk statusa agencije Nikana dokazuju da je jedan od najčešćih razloga zašto Srbi sada biraju Albaniju taj što je letovanje u Grčkoj svake godine sve skuplje.

Grčka plaža, Pixabay

– Obožavam Grčku i godinama letujem u njoj. Međutim, ako nastavi da za takvu uslugu i smeštaj naplaćuje paprene cene, ostaće bez turista. Grčka je svake godine sve skuplja, a kvalitet ponude isti ili lošiji – navela je jedna putnica.

Takođe, veliki broj naših ljudi stao je u odbranu Albanije, navodeći da su “ljubaznost, srdačnost, uređene plaže, povoljan smeštaj, kao i čisto more” samo neki od razloga zašto bi pre izabrali tu zemlju.

– Albanski turizam je u povoju, pa je smeštaj uglavnom nov, velika je ponuda, a cene su povoljne. Domaćini su veoma predusretljivi i srdačni. Jonska obala Albanije je lepa, voda je čista i prozirna, nema velike razlike u odnosu na susednu Grčku – napisao je taj turista, a drugi se nadovezao:

Pasoš, Foto: K. Mihajlović

– Prvi put smo letovali u Albaniji, u Ksamilu i prezadovoljni smo. Jeftinije je, more plavo kao u Grčkoj, a toaleti na pumpama i plažama vrlo su čisti. Takav ljubazan narod nigde nisam sreo – opisao je on.

Ozbiljna konkurencija

Goran Papović, Printscreen/Youtube, Dobro Jutro – Jovana & Srđan

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije potvrdio je da je Albanija prethodne, a posebno ove godine, privukla veliki broj naših turista.

– Albanija je postala ozbiljan konkurent omiljenoj srpskoj destinaciji za letovanje, a agencije su to najbolje i mogle da zapaze. Iako je jedan broj turista odluku da letuje u Albaniji doneo zbog lakše procedure ulaska u tu zemlju, verovatno je da sada žele da se angažuju više, da uporede šta nudi jedna, a šta druga zemlja. Dobro je što se agencija zainteresovala za potrebe svojih turista i želela da ispita kako tržište razmišlja, jer je to dokaz da poštuje svoje putnike – naveo je Papović za 24sedam.

Rekordna poseta

Sa njim se složio i Milan Lainović, potpredsednik Nacionalne organizacije turističkih agencija (Juta), koji za 24sedam ističe da je odlazak u Albaniju nekada bio tabu tema, a sada sve više srpskih putnika letuje u ovoj zemlji.

Milan Lainović, Printscreen/Youtube/Grand magazin

– Albanija je prethodnih godina, posebno za vreme pandemije koronavirusa, turizam podigla na viši nivo. Prema podacima kojima mi raspolažemo, do 1. jula ove godine je u Albaniju otišlo više naših turista nego u prethodnih 100 godina! Naravno, preduslov za takvu navalu bio je da naši turisti osete da su dobrodošli, bezbedni i da će imati dobru uslugu, a svi zahtevi su ispunjeni – poručuje on i dodaje:

– Za sada nismo uočili nijedan prigovor na Albance, a nijedan naš turista se iz ove zemlje nije vratio zaražen. Jasno je da su mnogo uložili u turizam, cene naše turiste, što dokazuje i poseta albanskog ministra turizma našoj zemlji. Mi se više od 25 godina bavimo turizmom u Grčkoj, ali Albanija je svakako spremnije dočekala sezonu – kaže Lainović.

Prema njegovim rečima, smanjena poseta srpskih turista grčkim odmaralištima direktna je posledica loše organizacije ove zemlje.

Pročitajte još
–  Grci se nisu valjano pripremili za sezonu, a i epidemiološko stanje u toj zemlji nije na zavidnom nivou. Takođe, uslovi za prelazak granice menjali su se i suviše često, pa su se turisti bez razmišljana okrenuli alternativi. Potencijal Albanije je ogroman, brojne agencije sada u svoje ponude uključuju tu destinaciju, a imamo i primere da se agencije, koje posluju sa Grčkom, raspituju kako bi mogli da povrate “odbegle” turiste – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike