I lekari u šoku: Kancer otkriven kod čak 6 osoba za samo 4 sata u ovom mestu u Srbiji!

10.06.2024

13:43

0

Pacijenti kod kojih su primećene suspektne promene su upućeni na hiruršku eksciziju, odnosno kod skoro svakog 5 su uočene promene

I lekari u šoku: Kancer otkriven kod čak 6 osoba za samo 4 sata u ovom mestu u Srbiji!
Copyright Tanjug video printscreen

U Srbiji se sprovode besplatni preventivni pregledi kože, a proteklog vikenda 7. i 8. juna u Domu zdravlja u Temerinu, za dva dana urađeno je 362 pregleda, tokom kojih su pronađene 62 suspektne promene. Samo prvog dana za 4 sata otkrivena su čak 6 melanoma, što se još nije dogodilo, a ukupno 11 za oba dana, saznaje Blic.

Pacijenti kod kojih su primećene suspektne promene su upućeni na hiruršku eksciziju, odnosno kod skoro svakog 5 su uočene promene.

Na pravom mestu u pravo vreme

Profesorka Danica Tiodorović, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije, koje je i organizovalo ove preglede pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, kaže za "Blic" da do sada nisu imali ovakvo visoku incidencu melanoma, što pokazuje da ovakve akcije imaju veliki značaj.

- U prvom danu pregleda u ambulantama Doma Zdravlja Temerin, za 4 sata pregleda dijagnostikovali smo 6 melanoma, i do sada nismo imali ovako visoku incidencu melanoma. Veliki odziv lokalnog stanovništva i zaista veliki procenat suspektnih promena. Kod gotovo svakog 5 pregledanog pacijenta dijagnostikovali smo promenu koja se mora hirurški ukloniti, kaže prof. dr Danica Tiodorović za "Blic" ističući da su u ova dva dana bili na pravom mestu.

Temerin je prvo mesto u kom su ove godine krenuli sa akcijom besplatnih pregleda Udruženja, a sledeći besplatni pregledi biće organizovani 15. juna u Foči na poziv Medicinskog fakulteta.

- U oktobru ćemo analizirati rezultate ovogodišnje kampanje besplatnih pregleda i na osnovu toga proceniti u kojim mestima treba organizovati preglede sledeće godine. Napomenula bih da dermatolozi koji obavljaju preglede jesu eksperti u oblasti dermoskopije, kao i da preglede obavljaju volonterski i dobrovoljno, rekla je prof. dr Tiodorović.

Preglede su obavljali troje specijalista iz Niša, Novog Sada i Beograda - prof. dr Danica Tiodorović, prim. dr sci. Miroslav Dinić i dr Miloš Nišavić. Uz njih su bili i specijalizanti, koji su učili i pomagali - Aleksandra Bukvić Sajinović, Igor Salatić i Jovana Pavlica.

Raspored pregleda

21. i 22. jun 2024. - Kosovska Mitrovica i Gračanica
18. avgust 2024. - Topola
24. avgust 2024. - Minićevo (Knjaževac)
31. avgust 2024. - Soko Banja
7. septembar 2024. - Drenovac (Šabac)
14. septembar 2024. - Senta

Pregledi, koji se organizuju pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, obavljaju se bez zakazivanja, a pacijenti kod kojih budu uočene suspektne promene biće upućeni na hiruršku eksciziju.

U Srbiji se godišnje otkrije oko 700 novih slučajeva melanoma, najčešće kod osoba posle 50 godine, ali je po učestalosti ovaj tumor drugi najčešći kod žena mlađih od 30 godina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike