Beba je išla u solarijum samo 50 minuta godišnje, a onda je dobila melanom: Za njenu bolest nije bilo leka, ali onda je čula nešto važno...

26.10.2022

06:45

0

Bolest je bila agresivna i posle tri meseca je dobila prve metastaze u limfnim čvorovima

Beba je išla u solarijum samo 50 minuta godišnje, a onda je dobila melanom: Za njenu bolest nije bilo leka, ali onda je čula nešto važno...
melanom 66 copy - Copyright Profimedia/Privatna arhiva

Beba Golubović imala je mladež od rođenja i kada se 2015. godine zacrveneo pa zasvrbeo, nije obraćala pažnju. A tek kada je prokrvario otišla je kod lekara jer joj je to, kako kaže, bio znak za uzbunu. 

- Faktički znak za uzbunu je bila prva promena koju sam primetila. Mladež je odstranjen i dobila sam nalaz da se radi o malignom melanomu. Bolest je bila agresivna i posle tri meseca sam dobila prve metastaze u limfnim čvorovima. Dosta čvorova je bilo zahvaćeno metastazama, a lekovi u Srbiji tada nisu postojali - počinje ona priču za 24sedam.

Za ovaj tumor najviše krivi odlaske u solarijum, a šokantno je to što je tamo išla manje od sat vremena godišnje! 

- Kao riđokosa osoba svetlog tena, užasno sam želela da budem tamna. I sunčala sam se u tinejdžerskim godinama, a potom otkrila solarijum kao vid pripreme za more da ne izgorim, jer sam vrlo lako gorela. Melanom je rak koji se razvija u koži. On se neće dobiti odjednom. UV zračenje se dugo zadržava i samo jednog momenta se pojavi - kaže ona.

24sedam/Radovan Marković
Beba Golubović

Dodaje da se, zapravo, sunčala i išla su solarijum 20 godina a da je melanom dobila u 45. godini.

- U solarijum sam pre letovanja išla pet do 10 dana, svaki dan po pet minuta. Recimo da sam godišnje bila 50 minuta izložena solarijumu - objasnila je ona.

Kada je otkrila rak, melanom je već bio trećeg stepena, od četiri moguća, a najcrnja stvar u svemu je što tada u Srbiji nije bilo lekova za ovu bolest.

Svetlo u tunelu pružilo joj je slučajno saznanje za kliničku studiju koja se spovodila na VMA za lečenje ove bolesti.

Profimedia
Melanom

- Kao visokorizičan pacijent imala sam preduslove da učestvujem u toj studiji koja je trajala pet godina. Godinu dana se prima terapija, četiri godine se pacijent prati. To je bio lek koji se godinama koristio u Evropi za četvrti stepen melanoma, odnosno metastatski melanom. Za tu studiju je bilo karakteristično da je bila dvostruko slepa, pa ni pacijenti ni lekari nisu znali da li pacijent prima placebo ili pravi lek. Meni se prva metastaza pojavila posle pet godina, dakle pred istek studije. Studija je otvorena a ja sam primala placebo, praktično nisam ni lečena. Ali učešćem u toj studiji ja sam "zaradila" lek koji sam primala poslednje dve godine - objasnila je ona.

Beba kaže da je rak "jako dugačka bolest" i nije bolest samo pacijenta već čitave porodice. Dodaje da je, zbog toga, veoma važna podrška porodice a njoj se sem bolesti desio još jedan veliki "brodolom".

- U periodu lečenja ja sam se razvela, počela sam da živim kao podstanar sa dve ćerke, odjednom se čitav moj život raspao - kaže ona i dodaje da su problemi u njenom braku isplivali na površinu upravo kada se razbolela, jer se kod ove bolesti menja i porodica, a jako je teško suočiti se sa njom.

24sedam/Radovan Marković
Melanom joj je promenio život iz korena

 

- Sa druge strane, nisam ni znala koliko sam snažna. Obratila sam se za pomoć psihoterapeutu, kao i udruženu pacijenata, a ojačala sam toliko da sada mogu drugima da pomognem, radim, družim se... - dodaje ona.

Njene ćerke kada se razbolela imale su 12 i 15 godina, a nakon godinu dana je došlo i do razvoda.

- Dugo sam ih štedela i skrivala svoju bolest od njih, a to mi i danas zameraju zato što nisam bila dovoljno iskrena prema njima. Kada su mi to rekle, to je bilo jako bolno za mene. Razgovarati sa decom o toj vrsti bolesti je užasno teško. Ali kada sam im sve to ispričala i kada smo rešili između nas, sada imam njihovu neverovatnu podršku. Toliko me prate u svemu ovome što prolazim kao pacijent, a s druge strane, i za rad u udruženju pacijenata da sam veoma ponosna na njih, ali i na sebe - kaže ona.

Dodaje da će čitavog života biti pacijent oboleo od melanoma. 

- Ali uz pomoć ovih inovativnih terapija može da se kaže da to postaje hronična bolest. Ali on će uvek biti tu i ja sam pacijent celog života - izjavila je ona.

Golubovićeva dodaje da su 2017. i 2020. godine u Srbiju došli svi najnoviji lekovi za lečenje ove bolesti koji su dostupni preko PIO fonda, a koji se primaju čitavog života.

Beba danas funkcioniše potpuno normalno i zdravo, a jedina stvar koju savetuje je da se ne ide u solarijume.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike