Tamara Vučić: Bogato i raznovrsno srpsko nasleđe je temelj srpskog identiteta

30.05.2024

15:01

0

"Ovakve kolonije su dragoceni način da predstavimo svoje kulturno nasleđe", poručila je supruga predsednika

Tamara Vučić: Bogato i raznovrsno srpsko nasleđe je temelj srpskog identiteta
Copyright TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić poručila je danas u Kučevu na svečanosti povodom manifestacije “Diplomatski dan kolonije štampujit veza Kučevo” da je kulturno nasleđe svake zemlje temelj njenog identiteta i oslonac za razvoj savremene kulture zbog čega je izuzetno važno što se kao takvo prepoznaje, kao i njegov razvojni potencijal.

Govoreći na svečanom skupu, kojem su prisustvovali brojni diplomatski zvaničnici, Tamara Vučić je istakla važnost obeležavanja kulturnog nasleđa Srbije koje je, kako je ocenila, bogato i raznovrsno.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

"Kulturno nasleđe jedne zemlje jeste lepota u svom izvornom obliku, duboki neizbrisiv trag duhovnog i emotivnog stanja jedne nacije. I baš zato naša misija je očuvanje i mega kulturnog nasleđa jer, bez očuvanja i oživljavanja stogodišnjih tradicija koje su oblikovale društvo i omogućavale njegov opstanak, koje su ugrađene u njegov identitet i njegove vrednosti, život savremenog čoveka bio bi umnogome osiromašen", navela je supruga predsednika.

Prema njenim rečima, ukoliko svi elementi etnokulture budu prisutni u svakodnovnom životu čoveka, ona će ispuniti svoju važnu civilizacijsku misiju i to, kako je istakla, kao čvrsta karika sa generacijama koje će tek kreirati budućnost.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

"Zato su ovakve kolonije zaista dragoceni način da predstavimo svoje kulturno nasleđe i da tradicionalne zanate negujemo i sačuvamo za budućnost, a da mlade generacije inspirišemo i motivišemo da, gledajući i ceneći ono što je bilo u prošlosti, kreiraju i tkaju budućnost", navela je Vučić.

Istakla je da je važno da mladi znaju da je svaki deo Srbije dragulj za sebe što čini dragulj na ogrlici koju zovemo, kako je rekla, kulturno nasleđe.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

"Počevši od divnih ornamenata Staparske ruže pa preko pustovanja, što je karakteristična tehnika posebno za kraj odakle ja potičem, a to je Zapadna Srbija, pa preko Sirogojna čuvenih džempera, a da ne pričamo o južnom delu naše zemlje, Kosovu i Metohiji i čuvenom zlatovezu, zatim Pirotski ćilim, pa sve ovde do Homolja i divnog veza nad vezovima", rekla je supruga predsednika Srbije.

Govoreći o kulturnom nasleđu, istakla je da ono predstavlja temelj identiteta svake zemlje i navela da novočitanje nacionalnog stvaralaštva i nasleđa može zainteresovati mlađe generacije približavajući im tako, kako je rekla, sopstveni identitet.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

"Jedino ova nit, ovakva povezanost, garantuje trajnost jedne kulture u vihoru globalizacije i potrošačkog društva. Naš zadatak je da te niti prepoznamo i sa pažnjom čuvamo i negujemo, nikada ne zaboravljajući da su naši kulturni koreni mesto iz koga, kao i biljke, crpimo snagu i energiju. Davno su mudriji od nas rekli da snaga drveća nije u krošnji, nego u korenu i baš zato je naš zadatak da, zajedničkim radom doprinesemo da čuvajući taj koren i snagu koja nas je iznedrila, prikažemo svoju krošnju kao najlepši ukras u bašti svetskog kulturnog nasleđa", rekla je na svečanom skupu, Tamara Vučić.

Ona je zahvalila diplomatskim predstavnicima na podršci srpskog etničkog stvaralaštva što je, kako je rekla, pokazatelj da kulturno nasleđe Srbije, ali i zemalja odakle oni dolaze, ima važno mesto u savremenom svetu i da će imati jednu od odlučujućih uloga u građenju budućnosti sveta. Takođe, zahvalila je i svim učesnicama navodeći da su upravo one, vredni čuvari srpskog nasleđa.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

"Diplomatski dan kolonije štampujit veza Kučevo" održan je u Kučevu gde je, pored velikog broja učesnica koje su majstori tehnike dekorativnog veza štampujit koju neguje vlaška zajednica u istočnoj Srbiji, prisustvovali i predstavnici diplomatskog kora i državni zvaničnici.

Ambasador Kanade Džajlz Norman istakao je da je srpski vez, ali i kultura naše zemlje važna, ne samo radi očuvanja kulturnog nasleđa i tradicije, već i za buduće generacije.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ
 

 

Podršku skupu “Etnomreže” dala je i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković i istakla da je današnja manifestacija od izuzetnog značaja jer, kako je rekla, daje mogućnost da slavimo, prikazujemo, promovišemo i ponosimo se srpskom kulturom i tradicijom, kao vrlo važnom osnovom srpskog identiteta.

Na svečanom skupu govorili su i predsednik opštine Kučevo Nenad Mikić, kao i direktor kompanije “Coca-Cola HBC Srbija”, Svetoslav Atanasov, a prisustvovao je, između ostalih, ambasador Ukrajine u Srbiji, Volodimir Tolkač. 

 

Kolonija veza u Kučevu ima za cilj da prikaže tehniku izrade čuvenog, raskošnog veza kojij je prepoznat i krajem prošle godine upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Manifestaciju su organozovali NALED i krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije Etno mreža u partnerstvu sa Opštinom Kučevo i Turističkom organizacijom Kučevo, a uz podršku kompanije Coca-Cola HBC Srbija i Ambasade Kanade.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike