INTERVJU Dr Milisavljević: Otkrili smo novu posledicu korone (FOTO+VIDEO)

23.07.2021

06:10 >> 10:13

0

Autor: Maja Kostić

Tim lekara, koji je predvodio prof. dr Dušan Milisavljević, dokazao je prvi u svetu da, pored čula mirisa i ukusa, kovid može znatno oštetiti i sluh

INTERVJU Dr Milisavljević: Otkrili smo novu posledicu korone (FOTO+VIDEO)
Copyright Prof. dr Dušan Milisavljević/24sedam

Da pored čula mirisa i ukusa kovid može znatno oštetiti i sluh, pokazali su lekari ORL klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu, koji su među prvima u svetu uradili veliku studiju koja je pre desetak dana objavljena u prestižnom časopisu “European Archives of Oto-Rhino-Laryngology”. Osim toga, niški lekari istražili su i koji je najbrži put do izlečenja oštećenog sluha nakon zaražavanja, a istraživanje, koje je rađeno u crvenoj zoni niškog UKC, obuhvatilo je više od 130 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, koji nisu bolovali od pridruženih bolesti.

Prof. dr Dušan Milisavljević/24sedam

– Istraživanje je trajalo malo više od tri meseca. Ono što smo mi naknadno radili je trijaža tih pacijenata, jer smo želeli da imamo uzorak kome niko ne može da prigovori. Mi smo pacijente koji su uz kovid imali i neke druge propratne bolesti, poput dijabetesa i hipertenzije, ili su uzimali lekove koji su mogli da oštete sluh, isključivali iz ispitivane grupe. U njoj su bile praktično zdrave osobe koje su se u tom trenutku borile za život zbog posledica korone – kaže u intervjuu za 24sedam prof. dr Dušan Milisavljević, rukovodilac tima istraživača i direktor ORL klinike UKC Niš.

Kada ste započeli istraživanje i da li je bilo problema, s obzirom na to da ste radili sa teškim pacijentima?

– Nije bilo lako raditi u takvim uslovima, s obzirom na to da su pacijenti bili u relativno teškom stanju. Ispitivanja su počela krajem avgusta prošle godine, kada je treći talas uveliko trajao. Ipak, budući da će podaci do kojih smo došli pomoći naučnicima širom sveta da bolje upoznaju virus korona, trud se isplatio, a rezultati istraživanja su doprinos srpskog zdravstva u borbi protiv kovida 19.

Ovo je svetski uspeh srpskog zdravstva.

–  Jeste. Veliki uspeh, ne samo lekara ORL klinike i UKC Niš, već celokupnog srpskog zdravstva, s obzirom na to da su rezultati našeg istraživanja publikovani u jednom od najreferentnijih ORL časopisa na svetu. Sve metode rada i zaključke nakon tog istraživanja potvrdili su referentni profesori iz Evrope. Naša istraživanja su dostupna svetskoj nauci u cilju borbe protiv kovida.

Pročitajte i

Šta su konkretni rezultati istraživanja?

– Istraživanje je pokazalo da virus može da ošteti sluh, i to na nivou unutrašnjeg uva, na visokim frekvencijama, od četiri do osam herca, najviše. Studija je pokazala da se vrlo dobro pacijenti tretiraju kortiko-terapijom, koju su niški lekari davali putem injekcija, u tabletama i, vrlo specifično, preko bubne opne, ubrizgavanjem kortiko-aparata.

Da li je još neko radio sličnu stvar u svetu?

– Ispitivanja koja smo sprovodili rađena su u crvenoj zoni zgrade Kliničkog centra, i to sa srednje teškim i teškim pacijentima. U to vreme i u tom periodu niko nije radio tako ozbiljnu i opsežnu studiju u svetu. Mi smo uneli naše aparate u crvenu zonu zato što smo smatrali da je potreba da se upoznamo s tim šta ovaj virus radi i da iz našeg domena i struke saznamo zašto on oštećuje čulo mirisa i ukusa i da li može da ošteti i čulo sluha. Sada su naši rezultati javni za svetsku nauku. To znači da će oni doprineti boljem upoznavanju ovog virusa, da će pomoći mnogim lekarima, ne samo ORL, već i anesteziolozima i lekarima opšte medicine, da i čulo sluha spada u moguće targetirane organe od strane ovog virusa i da na vreme leče i taj vid oštećenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike