Oštrije kazne za krivična dela! Za silovanje i obljubu može se izreći i doživotni zatvor! Propisuju se i 2 nova dela

21.05.2024

10:07

0

U KZ će biti propisana i dva nova krivična dela a to su nesavesno držanje vatrenog oružja i obučavanje maloletnog lica za njegovo korišćenje

Oštrije kazne za krivična dela! Za silovanje i obljubu može se izreći i doživotni zatvor! Propisuju se i 2 nova dela
Copyright Profimedia ATAImages/A.A.

Izmenama i dopunama Krivičnog zakonika (KZ) donose brojne novine, odnosno kazne za više krivičnih dela su pooštrene, a uvode se i dva nova.

Kako je izjavila ministarka pravde Maja Popović biće pooštrene kazne zatvora za teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Ona je dodala da su pooštravanje ovih sankcija inicirali roditelji dece nastradale na pešačkim prelazima i u saobraćaju.

- Očekujem da pooštravanje kazni utiče na savest i odgovornost vozača, kako bi se sačuvali životi pešaka, posebno najmlađih - rekla je ona.

Dva nova krivična dela

Profimedia
 

 

Dodala je da će u KZ biti propisana i dva nova krivična dela, a to su nesavesno držanje vatrenog oružja i obučavanje maloletnog lica za njegovo korišćenje.

- Biće znatno pooštrene i kazne za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih sredstava. Predviđeno je da ako učinilac neovlašćeno izrađuje, prepravlja, prodaje, nabavlja, razmenjuje ili drži vatreno oružje konvertibilno ili onesposobljeno, njegove delove, municiju, eksplozivne materije ili minsko-eksplozivna sredstva, biće kažnjen, pored novčane kazne, i zatvorom od jedne do osam godina, umesto sada propisane kazne od šest meseci do pet godina -  pišu "Novosti."

Ako je u pitanju vatreno oružje, municija, eksplozivne materije, minsko-eksplozivna sredstva ili sredstva na bazi eksplozivnih materija ili gasno oružje čija izrada, prodaja, nabavka, razmena ili držanje nije dozvoljeno građanima, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do 12 godina, umesto dosadašnjih jedne do osam godina i novčanom kaznom.

Ako je predmet ovog dela veća količina oružja, municije ili sredstava ili su u pitanju oružje i sredstva velike razorne moći ili se delo vrši protivno pravilima međunarodnog prava, učinilac će se kazniti zatvorom od pet do 15 godina, umesto dve do 12, a ko neovlašćeno nosi a ima odobrenje nadležnog organa, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

Ministarka je navela i da će u cilju pojačane zaštite prosvetnih radnika biti propisano posebno delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju.

Izmenama će se uskladiti i odredbe KZ sa zakonodavstvom Evropske unije kada je u pitanju grupa krivičnih dela protiv životne sredine.

Kazne za nasilje u porodici - od pet do 12 godina zatvora

Pixabay
 

 

Kazne za nasilje u porodici će se kretati od pet godina, za osnovni oblik dela, odnosno do 10, ako je korišćeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo kojim je moguće izazvati kod žrtve teške povrede ili narušavanje zdravlja.

Ako nastupi teška povreda ili se naruši zdravlje ili je zlostavljano maloletno lice, kazna je do 12 godina.

Novina je i da onaj ko prekrši mere zaštite od nasilja u porodici koje mu je odredio sud dobija kaznu zatvora od šest meseci do pet godina, umesto dosadašnjih tri meseca do tri godine.

Doživotni zatvor za silovanje, obljubu ..

Kada je reč o grupi krivičnih dela protiv polne slobode, predloženo je da se može izreći doživotni zatvor za sve oblike krivičnih dela silovanje, obljuba nad nemoćnim osobama i detetom. Ako je u pitanju obljuba zloupotrebom položaja planirane zatvorske kazne su od šest meseci do pet godina, umesto tri meseca do tri godine.

Ukoliko je kao posledica dela nastupila trudnoća, kazne su duplirane, pa su umesto pola godine do pet godina predložene kazne od jedne do 10 godina.

Veći stepen zaštite novinara

Profimedia
 

 

Predloženim izmenama KZ predviđen je i veći stepen krivičnopravne zaštite novinara.

Ministarka Popović je rekla da će se pružiti pojačana krivičnopravna zaštita onima koji obavljaju poslove od javnog značaja u oblasti informisanja, a imajući u vidu ispoljene pojavne oblike napada i ugrožavanja ovih osoba.

- Preciziraće se i proširiti kriminalna zona i kod već postojećih inkriminacija krivičnih dela prinude, ugrožavanja sigurnosti i sprečavanja štampanja i rasturanja štampanih stvari i emitovanja programa - navela je ona.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike