Vujanić: Opomene saobraćajaca umesto kazni daju dobre rezultate u razvijenim zemljama

29.03.2024

10:33

0

Cilj pravilnika da se napravi razlika između onih koji slučajno načine sitan prekršaj od onih koji to rade redovno

Vujanić: Opomene saobraćajaca umesto kazni daju dobre rezultate u razvijenim zemljama
Copyright Instagram/MUP Srbije

Stručnjak za bezbedenosti u saobraćaju Milan Vujanić izjavio je danas, povodom novog pravilnika po kome je policajac dužan da opomene građanina umesto da ga kazni ukoliko saobraćajni prekršaj nije načinio u prethodne dve godine, da je reč o pravilniku koji već duže vremena daje dobre rezultate u razvijenim zemljama.

On je u razgovoru za Tanjug istakao da je cilj pravilnika da se napravi razlika između onih koji slučajno načine sitan prekršaj od onih koji to rade redovno.

"Ako neko svake godine čini prekršaj, onda to baš i nije slučajno. Ali ako jednom u dve godine pogreši, onda to može da bude slučajno. U tom smislu pravilnik je izuzetno kvalitetan, jer razdvaja one koji stvarno čine od onih koji povremeno učine prekršaj", rekao je Vujanić.

Vujanić kaže da je on predlagao da kazna za nekorišćenje sigurnosnog pojasa ne bude materijalna, već da policajac zaustavi vozilo i održi kratko predavanje onom ko načini prekršaj.

"Sad zamislite da ste krenuli odavde za Zemun i da vas na tri mesta zaustavi policajac i drži vam slovo od pet minuta. Nikad više ne biste dozvolili sebi da izgubite toliko vremena i maltretiranje da slušate iste priče. Dakle, suština u kazni je da ne bude prihvatljiva onome koga kažnjavate", zaključio je Vujanić.

Profimedia
 

 

Novi pravilnik, prema kome je policija dužan da "oprosti" određene manje prekršaje ukoliko učesnik u saobraćaju nije izvršio isti prekršaj u poslednje dve godine, važi i za pešake.

Ukoliko pešak, na primer, prelazi ulicu van pešačkog prelaza ili koristi mobilni telefon dok to čini, a nije napravio sličan prekršaj u prethodne dve godine, policajac je dužan da, umesto kazne, izrekne samo opomenu.

Na pitanje da li su saobraćajci trenirani da sude na osnovu onoga što vide na terenu, Vujanić naglašava da to nije slučaj, jer prema njegovim rečima, ne može se od njih očekivati da budu izvanredni psiholozi.

"Ne možemo očekivati da oni nepogrešivo utvrde da li je prekršaj slučajan ili nameran. Pošto postoji baza, oni časom sada mogu proveriti da li ste vi u poslednje dve godine napravili neki od tih prekršaja. Ako niste, bićete opomenuti", kazao je Vujanić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike