Dan kada su NATO bombe padale i na porodilje: Poginuli su tri pacijenta, čuvar bolnice i sedmorica gardista

20.05.2024

08:16

0

U krugu bolnice postoji i spomen-obeležje

Dan kada su NATO bombe padale i na porodilje: Poginuli su tri pacijenta, čuvar bolnice i sedmorica gardista
Copyright RTS printscreen

U ponoć i 50 minuta tog 20. maja 1999. godine, u raketnom napadu NATO-a na SRJ pogođen je KBC "Dr Dragiša Mišović". Tada su poginuli tri pacijenta, čuvar bolnice i sedmorica gardista. Uništena je zgrada Neurologije, a oštećene su zgrade Dečje i Ginekološko-akušerske klinike i prostorije pravne službe bolnice i računovodstvo.

U NATO bombardovanju bolnice KBC "Dr Dragiša Mišović" poginuli su gardisti Aleksandar Bajin, Goran Verežan, Predrag Ignjatović, Branimir Krnjajić, Slaviša Miljković, Vojin Pejčinović i Dragan Tankosić, kao i pacijenti Branka Boškovic, Zora Brkić i Radosav Novaković.

RTS printscreen
 

 

U napadu su povređene dve porodilje, tri bebe i veći broj medicinskog osoblja. Zvaničnici NATO-a su saopštili da je napad bio usmeren na vojnu kasarnu u blizini bolnice i da se desio "nesrećni slučaj" sa raketom koja je, usled kvara, skrenula sa linije vođenja. Bomba je pala na zgradu neurologije i napravila krater od sedam metara.

Dr Goran Vasić, opšti hirurg iz KBC "Dr Dragiša Mišović", ispričao je za RTS da su bili u operacionoj sali kada su se čule sirene i bombe koje su padale.

I u toj situaciji spasavani su pacijenti. Kaže da se nerado seća tog perioda i tih dana, jer je to bilo nešto traumatično za sve ljude. U krugu bolnice postoji i spomen-obeležje.

RTS printscreen
Dr Goran Vasić

 

- Bolnica je funkcionisala u svim segmentima, tada smo obustavili redovan rad na hirurgiji, redovne operacije, a radile su se sve hitne operacije, tako da smo vrlo često bili u operacionoj sali. Nisu nas ometale ni sirene, pa ni bombe - rekao je hirurg.

Gledali su, ipak, da imaju minimalan broj pacijenata u bolnici, i čim su mogli puštali su ih kući baš iz bezbednosnih razloga.

Tog 58. dana bombardovanja, na Spasovdan, u 50 minuta iza ponoći bomba je zbrisala zgradu Neurologije. Troje pacijenata i dvoje medicinskih radnika je bilo u tom delu zgrade. Te noći 42 pacijentkinje su ležale, četiri carska reza su obavili.

 

RTS printscreen
 

 

- Sve žene i sve bebe iz porodilišta u najkraćem roku su bile evakuisane. Učestvovali smo svi u tome i prebacili ih u "Narodni front" i u Višegradsku radi daljeg oporavka - pričao je dr Vasić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike