Konačno: Uplaćen novac za lečenje malog Gavrila

23.07.2021

14:40 >> 15:01

0

Autor: A.S.

Vest je saopštila fondacija Budi human

Konačno: Uplaćen novac za lečenje malog Gavrila
Copyright Gavrilo Đurđević Printskrin/budihuman.rs

Sredstva koja je Vlada Republike Srbije namenila Gavrilu Đurđeviću upravo su proknjižena, saopštili su iz fondacije “Budi human”.

Oni su naveli da je uplaćeno 35.589.764,33 dinara, što je skoro 303 hiljade evra, a sav novac će biti korišćen za dalje lečenje malog Gavrila u skladu sa pravilnikom Budi human fondacije.

Pročitajte još:

Ranije danas, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek je istakao da je novac za lečenje malog Gavrila koji je obezbedilo Ministarstvo zdravlja je spreman i nema ničeg spornog u tome, ali se mora ispoštovati procedura koja podrazumeva da se ministarstvu dostavi zvanična faktura kako bi zakonski mogli da prebace novac za lečenje.

Spinalna mišićna atrofija (SMA) je retka ali smrtonosna neuromišićna bolest. Deca koja boluju od SMA se rađaju bez takozvanog SMN1 gena, a bolest se manifestuje postepenom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. SMA ne utiče na mozak i njegove funkcije. Štaviše, rezultati kliničkih istraživanja su pokazali da su oboleli često natprosečne inteligencije i veoma druželjubivi. SMA je “broj jedan” genetski ubica dece do dve godine starosti.

Početkom juna, mališan je primio jedan od najskupljih lekova na svetu, Zolgensmu u bolnici u Budimpešti.

Pročitajte još:

Gavrilovi roditelji, nakon prve terapije, zahvalili su i prijateljima koji su danonoćno vodili ovu borbu kao da je njihova lična. Zahvalili su se i medicinskim radnicima, sestrama i doktorima koji su sve uradili da Gavrilo bude što bolje i da sve analize dobija u rekordnom roku.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike