Šta raditi ako ste primili povučenu AstraZeneka vakcinu protiv kovida? Otkriveno koji su simptomi opasni i kada se javljaju

11.05.2024

08:04

0

Autor: I.K.

U narednom periodu će se doneti odluka o konačnom statusu ovih proizvoda na osnovu stručne procene svih zakonom definisanih parametara

Šta raditi ako ste primili povučenu AstraZeneka vakcinu protiv kovida? Otkriveno koji su simptomi opasni i kada se javljaju
Copyright Profimedia

Nakon što je evropski farmaceutski gigant "Astra Zeneka" odlučio da povuče svoje vakcine protiv kovida širom sveta, a pošto je priznao da izaziva retke ali opasne nuspojave, mnogi postavljaju pitanje da li su izloženi riziku ako su primili ovu vakcinu. 

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije - ALIMS saopštio je da kontinuirano prati sve aktivnosti na ovom planu na evropskom i internacionalnom nivou. 

- Kao i povodom svih lekova na tržištu, i sada blagovremeno procenjujemo situaciju i donosimo visokostručne odluke isključivo u interesu zdravlja građana Srbije. U Srbiji trenutno postoji važeća dozvola za lek Vaxzevria, vakcina protiv COVID 19, ali ove vakcine nisu u prometu i nisu dostupne građanima u Srbiji. U narednom periodu će se doneti odluka o konačnom statusu ovih proizvoda na osnovu stručne procene svih zakonom definisanih parametara, a koji se pre svega odnose na kvalitet, efikasnost i bezbednost - kažu u ALIMS-u.

Profimedia
 

Konsultant Unicefa za vakcine i imunizaciju dr Dragoslav Popović navodi za RTS da je u Srbiji vrlo mali broj ljudi primio vakcinu Astra Zeneka. Na pitanje da li neko iz Srbije može da tuži kompaniju ukoliko sumnja da posle vakcinacije ima određene neuspojave ili tegobe koje nije imao pre vakcinacije odgovara: 

-Mislim da je nešto što je novo i u našem pravnom sistemu i u našem društvu uopšte, ne mogu da odgovorim na to pitanje, ali u svakom slučaju ako postoji neka razumna diskusija i diskusija na osnovu dokaza, mislim da je vrlo jednostavno to dokazati. Kad se radi o neuspojavama posle vakcinacije, one su očekivane u nekom periodu, maksimalno tri meseca nakon što je vakcina primljena i to da neko može danas dve godine nakon što se prestala upotrebljavati ta vakcina da prijavi, mislim da je potpuno van neke zdravstvene logike, navodi dr Popović.

RTS printscreen
dr Dragoslav Popović

Prašina oko ove vakcine podigla se nakon tužbe protiv ove farmaceutske kompanije u Velikoj Britaniji. Sumnja se da je više od 70 smrti povezano za ovom vakcinom, odnosno da su ti pacijenti imali nuspojave koje su dovele do fatalnog ishoda. 

U sudskim dokumentima se navodi da je kompanija Astra Zeneka priznala da vakcina može da izazove retke nuspojave u vidu tromboze sa sindromom trombocitopenije (Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome TTS). Razlog nije ustanovljen. Budući da se ova bolest može javiti i bez vakcine, svaki pojedinačan slučaj biće detaljno ispitan.

U svakom slučaju britansko-švedskom gigantu predstoji suđenje jer su porodice preminulih, koji su primili vakcinu, a umrli su od ovog sindroma, podneli kolektivnu tužbu.

Šta je tromboza sa sindromom trombocitopenije i koji su simptomi?

To je retko i ozbiljno stanje, povezano sa vakcinom Astra Zeneka protiv kovida, koje podrazumeva stvaranje krvnih ugrušaka (tromboza) u kombinaciji sa niskim nivoom trombocita.

Stanje se obično manifestuje krvnim ugrušcima koji se javljaju na neuobičajenim lokacijama, kao što su mozak ili abdomen, zajedno sa niskim brojem trombocita. 

Profimedia
 

Smatra se da je tromboza sa sindromom trombocitopenije rezultat imunološkog odgovora izazvanog vektorom adenovirusa koji se koristi u vakcinama, koji aktivira trombocite i formira krvne ugruške, piše Business-standard.

Može da dovede do dugotrajne invalidnosti i smrti. 

Simptomi TTS-a uključuju jaku glavobolju, zamagljen vid, poteškoće u govoru, bol u grudima, bol u stomaku, kratak dah i oticanje nogu, između ostalog.

Ministarstvo zdravlja Australije, donelo je odluku da obustavi primenu ove vakcine još marta 2023. godine i kako je tada saopštilo rizik od TTS-a bio je veći kod mlađih ljudi, pa su preferirali alternativu Astra Zeneki za osobe mlađe od 60 godina. Potvrdili su takođe da ostale vakcine protiv COVID-19 nisu povezane sa TTS.

Simptomi tromboze su se obično javljali između 4. i 42. dana nakon prve doze Astra Zeneka vakcine.

Pored glavobolje, zamagljenog vida, bola u grudima, javljao se i neobjašnjivi osip od uboda ili modrica daleko od mesta uboda. Kada su primećene ove nuspojave, pacijenti su pozvani da potraže hitnu medicinsku pomoć ako osete bilo kakve simptome TTS-a. 

Profimedia
 

Nisu utvrđeni biološki ili drugi faktori rizika koji bi predvideli kod koga postoji opasnost da razvije TTS. Retki slučajevi su prijavljeni u svim uzrastima, i kod muškaraca i kod žena. Gotovo u svim slučajevima gde su se razvili ovi simptomi, to se dešavalo ubrzo nakon prve doze. Rizik gotovo da nije ni postojao posle druge doze vakcine.

U slučajevima gde su se pojavili simptomi posle prve doze, kao druga doza nije davana Astra Zeneka vakcina protiv kovida. Lekarima je savetovano da pacijente sa ovim simptomima što pre upute na dalje pretrage, jer rano otkrivanje može da spreči teške posledice. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike