Danju se radilo, uveče pevalo: Oni su radnici udarnici koji su svojim rukama gradili prugu Beograd - Bar (VIDEO/FOTO)

10.05.2024

14:31

0

Niko od mladih nije bežao od radne akcije, svaki dan prijavljivalo ih se duplo više nego što je jedna brigada mogla da primi

Danju se radilo, uveče pevalo: Oni su radnici udarnici koji su svojim rukama gradili prugu Beograd - Bar (VIDEO/FOTO)
Copyright RINA

Posleratnu Jugoslaviju u drugoj polovini prošlog veka gradili su omladinci, i to kroz radne akcije. Svojim rukama gradili su puteve, zgrade, ali i prugu Beograd - Bar dugu više od 400 kilometara koja je povezala Srbiju sa Jadranom. Nekadašnji učesnici ovih radnih akcija, radnici udarnici, krenuli su jutros brigadirskim jubilarnim vozom iz glavne železničke stanice Beograd u Prokopu ka Prijepolju, kako bi obeležili jubilarnu 50-godišnjicu od početka gradnje ove pruge.

RINA
 

- Pre tačno 50 godina počela je sa ispisivanjem jedna istorija. Niko od mladih nije bežao od radne akcije, svaki dan prijavljivalo ih se duplo više nego što je jedna brigada mogla da primi. Preko dana se vredno radilo, nije bilo lenčarenja i izvlačenja, a uveče se provodilo kvaliteno vreme uz društvo i kulturne sadržaje. Bilo je to jako lepo vreme, iako nije posao bio lak, svi akcijaši su bili srećni i zdravi - kaže za RINU jedan od tadašnjih radnika udarnika Svetozar Gatarić.

RINA
 

Pruga Beograd - Bar građena je od 1971. do 1975. godine, a u izgradnji je učestvovala omladina iz 13 država, organizujući Saveznu omladinsku radnu akciju "Beograd - Bar". Tokom petogodišnjeg trajanja akcije, radilo je 12.500 brigadira svrstanih u 234 brigade.

- Teren je bio nepristupačan, ali nije bilo vremena za žalbe. Sve se radilo po planu, nije bilo probijanja rokova. Teren kroz koji prolazi pruga je bio prelep, i to je bila jedna od draži, ali svakako i težina, jer su morali da se kopaju tuneli, grade mostovi... Akcijaši su živeli u šatorskim naseljima, bili su "svi za jednog i jedan za sve". Prelepo vreme i priča iz koje bi i današnja omladina imala mnogo toga da nauči - kaže takođe radnik udarnik Velizar Popović.

RINA
Velizar Popović

Voz koji je danas krenuo u znak jubilarne 50-godišnjice od početka izgradnje pruge od Beograda ka Prijepolju, zaustavio se na stanici u Kosjeriću, gde je akcijašima priređen svečani doček uz trubače.

- Drago mi je što danas imamo priliku da se vratimo pola veka unazad i prisetimo se svih tih vrednih omladinaca koji su gradili zemlju za nas. Čast mi je što mogu da pozdravim ljude koji su u tome lično učestvovali, ali i da odamo počast onima koji su svoj život izgubili tokom tog rada. Stoga je danas u Kosjeriću otkrivena spomen-ploča u znak sećanja na njih - naglasio je Žarko Đokić, predsednik opštine Kosjerić.

RINA
 

Nakon ove stanice, voz je krenuo dalje ka Prijepolju, a potom stao i na stanici na Zlatiboru, gde je takođe otkrivena spomen-ploča nastradalim radnicima tokom izgradnje pruge.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike