Cecin duhovnik vladika Stefan odlazi da službuje u Rusiji: Patrijarh ga predložio za novog starešinu Podvorja SPC u Moskvi

07.05.2024

14:35

0

Autor: R.M.

Poglavar SPC Porfirije uveren da će ljubav vladike Stefana prema duhovnosti ruskog naroda i prijateljstva koja je ostvario unaprediti i učvrstiti veze dve crkve

Cecin duhovnik vladika Stefan odlazi da službuje u Rusiji: Patrijarh ga predložio za novog starešinu Podvorja SPC u Moskvi
Copyright Antonio Ahel/ATA Images

Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku da na mesto starešine Podvorja SPC u Moskvi postavi vladiku remezijanskog Stefana Šarića, koji je do sada bio starešina Hrama Svetog Save u Beogradu.

Naime, dosadašnji starešina Podvorja SPC u Moskvi vladika Antonije je preminuo a vladika Stefan mu je nedavno služio 40-dnevni parastos.

Antonio Ahel/ATA Images
 

Episkop Stefan je u vaskšnjoj čestitki na TV Hram objavio da je preneo blagoslov patrijarha srpskog Porfirija i podsetio da je nedavno na sednici Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve izabran za novog starešinu Podvorja SPC u Moskvi.

- Na predlog patrijarha Porfirija, Sveti Arhijerejski Sinod je odredio vikarnog episkopa remezijanskog Stefana za novog starešinu Podvorja i predstavnika SPC u Moskvi, budući da je upokojenjem episkopa moravičkog Antonija ovo važno mesto ostalo upražnjeno - potvđeno je i na sajtu SPC.

Antonio Ahel/ATA Images
 

U saopštenju se dodaje da je predlažući svog vikranog episkopa patrijarh Porfirije imao u vidu da je njegov životni put od rane mladosti vezan za bratsku Rusiju i sestrinsku Rusku crkvu. 

Poglavar SPC je uveren da će ljubav vladike Stefana prema duhovnosti ruskog naroda i prijateljstva koja je ostvario unaprediti i učvrstiti veze dve crkve.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike