Kreće sezona rasprodaja, ali budite oprezni! Odvratna zaraza vreba u kabinama za presvlačenje!

26.07.2021

18:45 >> 06:11

0

Autor: R.M.

Dermatolozi upozoravaju da isprobavanje garderobe odmah iza nekoga može da izazove šugu

Kreće sezona rasprodaja, ali budite oprezni! Odvratna zaraza vreba u kabinama za presvlačenje!
Ilustracija - Copyright Svlačionica, Foto: Profimedia

Proteklih dana u većini prodavnica garderobe aktuelne su rasprodaje, pa se često mogu videti i velike gužve. Ogroman broj kupaca koji nestrpljivo “pretura” po raforima tražeći pravi model i pravi broj, često i ne sluti da može da dobije neku kožnu bolest tokom isprobavanja garderobe.

Naime, visoke temperature napolju dižu i temperturu našeg tela, a tako se stvaraju idealni uslovi za prenošenje kožnih bolesti. Iako je redovna higijena dovoljna da se većina njih “skloni” sa kože, postoje neke za koje nikada ne bi čak ni posumnjali da ih možete dobiti.

Naime, veliki broj ljudi će narednih dana odlaziti u kabine za presvlačenje kako bi isprobali garderobu u radnjama, ali teško da će nekom pasti na pamet da bi upravo zbog toga mogao da “zaradi” neku kožnu zarazu.

Probala garderobu, dobila šugu

Upravo to se desilo našoj čitateljki Marini M. u jednoj radnji.

– Videla sam jednu devojku kako vraća neku košulju na raf, a pošto mi se dopalo kako je dizajnirana, htela sam i ja da je probam. Međutim, nisam razmišljala da uzmem neku drugu već sam posegla za ovom koju je ona ostavila pošto je bila moj broj. Probala sam je, ali mi se nije svidelo kako stoji, pa sam je vratila. Međutim, posle nekoliko dana počelo je da me svrbi ispod pazuha – počinje priču Marina.

– Prvo sam mislila da je u pitanju vrućina i da se svrab pojavio jer sam se zbog toplote jače znojila tih dana. Svrab bi preko dana bio manji, ali bi se uveče pojačavao. Palo mi je na pamet i da je neka alergija. Zato sam čak prestala nekoliko dana da koristim i dezodorans jer sam mislila da je od njega možda… međutim, svrab se nije smanjivao. A onda je počelo da se pojavljuje na drugim delovima tela. Kada sam otišla kod dermatologa i on je prvo mislio da je alergija. Probala sam neke masti, pa se malo smirilo ali nije prolazilo. Tek mesec i po kasnije otkrili smo da je šuga u pitanju! Bila sa zgrožena! – ispričala je ona.

Šuga se teško otkriva

Međutim, dermatolog Gorana Isailović kaže da je dobijanje šuge korišćenjem iste garderobe u kabinama za presvlačenje veoma moguće ako se ne vodi računa.

– Najčešće se preko garderobe prenosi šuga. Imala sam slučaj pacijentkinje koja je probala haljinu neposredno posle druge žene. Unele su više haljina, isprobavale ih, onda je jednoj bila mala, pa je uzela ova druga da proba i zarazila se – objašnjava dr Isailović.

Gorana Isailović, Foto: Printscreen/Youtube, Kurir

Međutim, nije problem samo što ćete dobiti šugu već i to što se ona teško otkriva.

– Šuga je jako česta i sve je češća, ali se teško dijagnostifikuje jer ljudi, pa i dermatolozi, misle da je iskorenjena. Onda se po nekoliko meseci leče od alergija, a kada shvate o čemu se radi tada je već u nekom kasnijem stadijumu – dodaje doktorka.

Promene na koži diskretne, svrab užasan

Šugu izaziva infektivni parazit poznat kao “šugarac”, a dr Isailović objašnjava da on voli toplotu i može da živi na 37 stepeni. Ipak, da bi preživeo postoje određeni uslovi, a jedan od osnovnih je da mu treba ljudsko telo.

– Ako ste skinuli haljinu i imate klimu u radnji, nakon sat-dva bez ljudskog prisustva on će da ugine. On može da bude prenet preko svakog materijala, pa sa te strane ne postoji zaštita – kaže ona.

Kod obuće je manji problem

Dr Isailović kaže da se kožne bolesti kod obuće mnogo ređe prenose ako probate cipele posle nekoga, jer imate čarape koje vas štite.

– Prvo, retko kupujete obuću koju ste probali a da drugo gljivice ne mogu da se prenesu posle jednog probanja ako ste imali čarape, s obzirom da je suviše kratka izloženost. Čak i kada probate papuče ili sandale, uglavnom vam nude jednokratnu čarapicu tako da tu ne postoji velika verovatnoća zaraze – objasnila je ona.

Još jedan problem je što su u početku promene na koži veoma diskretne, pa se i ne primećuju. Dr Isailović kaže da se odmah obratite stručnjaku, ako primetite “noćni svrab”.

Pročitajte još:
– Kada se pojave promene na koži, onda je već prošlo nekoliko meseci od zaraze. Kod zaraženih se pojavi noćni svrab, koji je toliko izražen da ne možete noću da spavate koliko vas svrbi. Uglavnom bude zahvaćen predeo pazuha, pojasa, prepona, koren šake… šugarac voli da bude tamo gde mu je toplo – objašnjava ona.

Dobra vest je da lečenje šuge traje kratko, obično se telo premaže sa mašću jednom do dva puta, ali dr Isailović kaže da postoji način da se sve ovo izbegne.

– Ako već probate garderobu, onda je najbolje to raditi preko svoje garderobe ukoliko je moguće. Ili kada dođete kući iz radnje, da se odmah okupate i tako sprečite širenje šugarca – objasnila je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike