Objavljena prognoza za leto: El Ninjo ubrzano opada, dolazi La Ninja - na udaru ovi delovi Evrope

25.04.2024

07:30

0

Autor: M. Vu.

Predviđa se da će se niz talasa pritiska i anomalija protezati od Severne Amerike pa sve do Evrope

Objavljena prognoza za leto: El Ninjo ubrzano opada, dolazi La Ninja - na udaru ovi delovi Evrope
Vrelo leto pred nama - Copyright severe-weather.eu

Severe Weather Europe (SVE) objavila je dugoročnu prognozu za predstojeće leto. Ažurirana prognoza pokazuje dinamičan letnji atmosferski obrazac, pod uticajem prelaska iz toplog ciklusa El Ninja u hladni ciklus La Ninja.


Predviđa se da će se niz talasa pritiska i anomalija protezati od Severne Amerike pa sve do Evrope.

Slom „tople faze“

Na severnoj hemisferi, naredni meseci će biti prelazni period između El Ninja (topla faza) i La Ninje (hladna faza), što će ostaviti traga na atmosferi i vremenskim obrascima.

Jedan od glavnih pokretača zimskih vremenskih prilika i ranog proleća bio je El Ninjo. Vrhunci toplih anomalija zabeleženi su u decembru, ali je početkom ove godine počeo nagli pad temperatura, a očekuje se da ceo region iznad ekvatora tokom leta pređe u negativan ciklus.

Snažan podzemni hladan bazen je glavni preduslov za slom El Ninja. „Topla faza“ je trenutno u slomu, a pojava veoma hladnog ciklusa počinje u kasno leto 2024. i trajaće do 2025. godine.

Na osnovu svih podataka prognoze, SVE izveštava da je El Ninjo u brzom opadanju. Međutim, tako veliki događaji obično traju duži vremenski period jer je atmosferi potrebno neko vreme da odgovori na ove okeanske promene.

Na „udaru“ centralni i južni delovi Evrope

Analizirajući prelazak sa zimskog El Ninja na letnju La Ninju i da bi razjasnio šta je pred nama, SVE je pregledao podatke iz nekoliko godina koje su imale sličan prelaz. Prema ovim podacima, očekuje se nekoliko značajnih promena temperatura i padavina.

Pixabay
 


Podaci pokazuju da će veliki delovi centralnih i istočnih oblasti Sjedinjenih Američkih Država i južne Kanade imati temperature iznad normalnih, dok Evropa može očekivati niže temperature.

SVE navodi da prognoze za leto, odnosno za jun, jul i avgust, ukazuju na područje iznad prosečnih temperatura i veću tendenciju toplotnih talasa iznad juga SAD, sve do severnih krajeva. Druga oblast se nalazi iznad južnih delova Evrope gde će vreme biti toplije nego što je uobičajeno u većem delu kontinenta.

Najjače anomalije i tendencije toplotnih talasa su nad centralnim i južnim delovima kontinenta.
Krajem leta, Severna Amerika će osetiti rane promene u nastajanju nove La Ninje, jer je mnogo bliža izvornom regionu u Pacifiku.

Iz tog razloga, leto 2024. godine će biti u sredini tranzicionog perioda između jedne ENSO faze i druge, stvarajući pritom neobične anomalije.

Gledajući aktuelnu prognozu površinske pritisne anomalije, možemo videti veoma sličan obrazac preko tropskog Pacifika. Visokopritisna anomalija se pojavljuje u istočnom Pacifiku, što ukazuje na rastući La Ninja. To znači da će tokom leta, barem tropska atmosfera već biti u novom ciklusu La Ninje.

severe-weather.eu
 

 

Period prognoze na koji su se fokusirati u svim modelima je jun-jul-avgust (JJA 2024). Ovo pokriva meteorološko leto i vrhunac je najtoplijeg dela godine na severnoj hemisferi.

Dakle, signali u ovoj prognozi pokazuju područje temperatura iznad normale i veću tendenciju toplotnih talasa preko južnih Sjedinjenih Američkih Država i ka severu i prema gornjem srednjem zapadu. Drugo područje je preko južnih delova Evrope.

Gledajući bliže na obrazac površinske temperature preko Evrope, vidimo toplije nego uobičajeno vreme preko velikog dela kontinenta.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike