Doneto 5 odluka o posetama, testiranju, maskama: Nova pravila u bolnicama i zdravstvenim ustanovama

21.04.2024

08:36

0

Posebna radna grupa za postupanje u uslovima pandemije kovid 19 održala je sastanak 12. aprila ove godine

Doneto 5 odluka o posetama, testiranju, maskama: Nova pravila u bolnicama i zdravstvenim ustanovama
Copyright Tanjug

-Zaštitne maske više nisu obavezne u zdravstvenim ustanovama, kao ni testiranje na korona virus, a takođe, ni negativan test više nije uslov za hospitalizaciju u svim klinikama.

Konačno, ukinuta je i zabrana poseta u zdravstvenim ustanovama, a izolacija obolelih pacijenata od kovida 19 sada traje do 10 dana od pojave simptoma i znakova bolesti.

Ovo su najnoviji zaključci Posebne radne grupe za postupanje u uslovima pandemije kovid 19, koja je, kako saznaje Blic, održala sastanak 12. aprila ove godine.

Na sastanku je razmatrana aktuelna epidemiološka situacija respiratornih infekcija u Srbiji i svetu, kao i preporuke relevantnih međunarodnih institucija, te je Posebna radna grupa donela pet zaključaka, koje je Ministarstvo zdravlja poslalo direktorima svih zdravstvenih ustanova u zemlji.

Zaključci Posebne radne grupe

-Ukida se obaveznost nošenja zaštitnih maski u zdravstvenim ustanovama
-Ukida se zabrana poseta hospitalizovanim pacijentima u zdravstvenim ustanovama
-Ukida se obavezno testiranje kao uslov za prijem na bolničko lečenje na određenim odeljenjima i klinikama
-Izolacija pacijenata obolelih od kovid 19 traje do 24 sata nakon prestanka temperature, a najviše do 10 dana od pojave simptoma i znakova bolesti
-Nije obavezno testiranje na SARS- CoV- 2 kod pacijenata sa simptomima akutne respiratorne infekcije, osim ako ordinirajući lekar postavi indikacije za testiranje radi diferencijalne dijagnoze ili propisivanja terapije

Sve može drugačije ukoliko ustanova proceni

U dopisu koji je poslat zdravstvenim ustanovama, navodi se i da Komisije zdravstvenih ustanova, na osnovu procene faktora rizika kod pacijenata koje zbrinjava, kao i na osnovu procene epidemiološke situacije u samoj ustanovi, mogu da donesu drugačije mere.

Suprotno gore navedenom, ako procene da ima potrebe, mogu da donesu odluku o obaveznom nošenju maski za osoblje, pacijente i druge osobe na određenim odeljenjima ili u celoj ustanovi.

Na nivou ustanove, mogu da donesu i odluku o obaveznom testiranju pojedinih pacijenata na korona virus, ili svih pacijenata na određenim odeljenjima odnosno klinikama.

Takođe, ustanove same mogu da donesu odluku i o zabrani ili organizovanju poseta hospitalizovanim pacijentima na određenim odeljenjima ili klinikama ili u celoj ustanovu, kao i odluku o načinu organizacije poseta.

Preporuke koje od 12. aprila više nisu obavezne a koje se tiču maski, poseta, testiranja na nivou primarne zdravstvene zaštite, bolničkih ustanova, na snazi su bile od polovine septembra, kada ih je donela Posebna rana radne grupe za postupanje u uslovima pandemije kovid 19.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike