Hari je u Srbiji dobio azil 2019. godine, a sada i srpski pasoš! Ipak, jedna stvar je specifična

15.04.2024

13:56

0

Hari je kao dečak zatražio i dobio azil

Hari je u Srbiji dobio azil 2019. godine, a sada i srpski pasoš! Ipak, jedna stvar je specifična
Copyright Tanjug/OMK MUP Rpublike Srbije

Vlasti Srbije danas su uručile prvi srpski pasoš za izbeglice izbeglici iz Avganistana Hariju, koji je kao maloletnik bez roditelja u Srbiju došao 2018. godine, a azil dobio 2019.

Hari je kao dečak zatražio i dobio azil, a sada je dobio i pasoš za izbeglice, koji je plave boje i koji osobama kojima je Srbija dala utočište, odnosno pružila im zaštitu i boravak na sopstvenoj teritoriji, omogućava da putuju van Srbije ako za to postoji potreba, ali ne podrazumeva i srpsko državljanstvo, saopšteno je iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

''Na ovaj način Srbija je napravila veliki korak u zaštiti izbeglica, ali među njima i maloletnika bez pratnje roditelja, time što je donošenjem pravilnika o putnim ispravama za izbeglice, kao i svojom rešenošću, posle više od 17 godina od nastanka azilnog sistema u zemlji, započela izdavanje putnih isprava licima kojima je dala azil, te im poslala poruku da ih je prihvatila i zaštitila da ne postanu žrtve krijumčara i kriminalaca u Srbiji ili van nje'', navodi se u saopštenju Centra.

Dodaje se da nosioci srpskih pasoša za izbeglice mogu da privremeno izađu i Srbije i vrate se, jer su uvek pod njenom zaštitom.

Prema Konvenciji o statusu izbeglica iz 1951, koju je Srbija ratifikovala i po srpskom Zakonu o azilu i privremenoj zaštiti, lica kojima je dodeljen azil imaju pravo na slobodu kretanja i putnu ispravu. Iz Centra je saopšteno da je Hari, Avganistanac koji je dobio pasoš za izbeglice, štićenik sistema socijalne zaštite i srpskih ustanova za smeštaj maloletnika bez pratnje roditelja.

"Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila mu je pomogao, pored pružanja azila i izdavanja pasoša, i u zapošljavanju i kontinuirano mu pomaže u procesu potpune integracije u naše društvo'', navodi se u saopštenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike